Tre frågor om Textens hus

av Janne Wass

till Laura Serkosalo, verksamhetsledare vid Nuoren voiman liitto, som är en av initiativtagarna till föreningen Textens hus. 

1. Vad är Textens hus?

– Textens hus är en förening som har grundats av 11 föreningar som specialiserar sig på litteratur, skrivande, drama, yttrandefrihet och forskning, och som driver på ett projekt för att få ett litterärt allaktivitetshus till Helsingfors. Textens hus är en öppen plats som sporrar till en kultur av samarbete och experimentlust, erbjuder arbetsutrymmen för författare, litteraturföreningar och olika samfund. För allmänheten kommer huset i framtiden att bjuda på ett brett utbud av utbildning, diskussioner och uppvisningar – samt fungera som ett skyltfönster för de mest aktuella litterära aktörerna och verken. 

2. Varför behövs Textens hus i Helsingfors just nu?

– Uppfattningen om litteratur breddas hela tiden och olika genregränser smälter samman, och vi vill vara med och reagera på den här utvecklingen. Textens hur är således en plats för “verkstad”, ett öppet samfund av och för olika aktörer, som det är lätt att komma med i. Det sänker tröskeln mellan skapare och upplevare och för samman litteraturens olika processer under ett tak. 

3. Hur fortskrider processen?

– Vi träffar representanter för Helsingfors stad och söker finansiering för projektet. Tanken är att vi ska anställa en projektansvarig för att utreda vilka utrymmen som står till förfogande och göra upp en utrymmesanvändningsplan. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.