Busig poesi i stadsmiljö

av Louise Buenafe Mistén

Rassel Prassel Strössel av Hanna Lundström och Maija Hurme är den tredje poesiboken i Rassel Prassel-serien. Medan föregångarna har utforskat hemmets vardagligheter och skogspromenadens äventyr, är det denna gång dags för dikterna att ge sig ut på stan. Varken text eller bild följer någon särskild bokkaraktär – snarare är varje dikt en ögonblicksbild på en plats eller i en situation. Upplägget gör det enkelt att leva sig in i både dikterna och illustrationerna. Det känns faktiskt som att själv vara på plats.

Texterna är helt utifrån barnets perspektiv – lekfulla, galna, spralliga med roliga rim och stor igenkänningsfaktor. Bokens andra dikt, ”Vara grå”, är ett tydligt exempel på hur hela kroppen får vara med och upptäcka miljöerna. Det busiga och spännande med att göra något ”förbjudet” gestaltas av texten ”Istället”:

istället för äggvita vispar jag fisk

istället för socker rör jag ner disk

På liknande sätt kan saker också bli fel, även om det inte var meningen. Detta får ta sin plats i två olika texter. Denna aspekt är viktig, men texten ”Kraschastrof” kan upplevas lite skoningslös när den tappade serveringsbrickan lämnas helt utan uppföljning. Det hade varit fint att få plocka upp brickan och porslinsskärvorna tillsammans. Det kanske till och med finns någon som skulle behöva tröstas efter fallet? Fördelen med att ingen städar upp är dock att bokens värld gör allting tillåtet – här kan var som helst hända, och det blir som det blir. I ett sådant format fungerar det utmärkt att versmåttet byts för varje strof. Den fria formen passar också med texternas rim, som inte alltid är helt spikraka. Bokens målgrupp är 3-6 år och denna poesibok är en mycket bra start för att lära känna språket och leka med orden. Även som förälder finns mycket humor och igenkänning, bland annat i den korta dikten ”Takeaway”.

Som tidigare nämnts finns stora möjligheter att förlora sig i Maija Hurmes finurliga illustrationer. Tillsammans med Lundströms texter bildas grafiska konstverk på nästan varje uppslag. Orden lyfter tillsammans med duvorna på torget, och följer med in vid varje tugga på kanelbullen. När det gäller bildspråket är det, utan övertydlighet, gjort så att de minsta barnen kan känna igen texturerna på drag från akvarellpenna och krita. Det finns ett värde i det.

Boken avslutas med hemkomst, kuddkrig och kanske den mysigaste kärleksdikt jag nånsin läst:

Du är skramlet i ett kök

Du är fnitter, spill och stök

Du är kalas en vanlig dag

Du är min fest, så tänker jag

Hanna Lundström och Maija Hurme:
Rassel Prassel Strössel – Poesi om stunder i stan
Schildts & Söderströms, 2019.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.