Livsbejakande föreställning med både humor och allvar

av Linn Karlsson

Lilla Teaterns nya föreställning Faktiska händelser kan sägas vara en del av det publikarbete som blir en allt viktigare komponent för teatrarna i syfte att skapa engagemang.

Föreställningen bygger på ungefär hundra enkätsvar som samlats in bland Lilla Teaterns publik. De har svarat på frågor om livsåskådning, vilka saker de ångrar och fått en chans att delge en scen ur sitt liv som kunde spelas upp på Lillans scen. Dramatiseringen har gjorts av Elisa Makarevitch och Joakim Groth och Groth står också för regin. Resultatet har blivit en livsbejakande föreställning med både humor och allvar.

Till en början känns föreställningen familjärt konventionell. I sketchform skildras vardagens tillkortakommanden och känslostormar på ett sätt som vi alla kan känna igen oss i. Berättelserna som gestaltas på scen handlar bland annat om Tinderdejter och incidenter i kollektivtrafiken, men också om ångestfyllda ecstasy-tripper, skilsmässor och om att plötsligt få veta att man har en halvsyster. 

Skådespelarensemblen Niklas Häggblom, Kira-Emmi Pohtokari, Joachim Wigelius, Birthe Wingren, Linda Zilliacus och Alexander Wendelin lyckas på ett skickligt sätt blåsa liv i det brokiga materialet. Mellan varven får vi höra några sympatiska rockmusiknummer, som ändå inte tillför särskilt mycket till helheten.

Att Lilla Teatern kan farsgenren vet vi sedan gammalt, men Faktiska händelser är något nytt. Det är ett fräscht grepp att öppna upp själva arbetsprocessen kring de enkäter som föreställningen bygger på. Vissa korthuggna enkätsvar och absurda intervjusituationer återges i sin ursprungliga form.

Men det allra tyngsta stoffet har sparats till slutet. Linda Zilliacus och Birthe Wingren förmedlar två uppskakande berättelser ur det verkliga livet, med ett allvar och en äkthet som känns.

Kanske är det ett slags terapisession i teaterform vi fått ta del av, för visst känner jag mig lite lättare om hjärtat när jag återvänder hemåt i januarikvällen.

Foto: Robert Seger

Faktiska händelser på Lilla Teatern. Dramaturg: Elisa Makarevitch. Regi: Joakim Groth. På scen: Joachim Wigelius, Linda Zilliacus, Kira-Emmi Pohtokari, Niklas Häggblom, Birthe Wingren, Alexander Wendelin. Scenografi: Katariina Kirjavainen. Dräkter: Maria Rosenqvist. Ljus: Ville Aaltonen. Ljud: Antero Mansikka. Smink och peruk: Jutta Kainulainen. Spelas fram till 4.4.2020.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.