Skakig barnboksdebut med Ett himla tjat om hästar

av Sara Pollesello

Bloggaren och kulturprofilen Peppe Öhman gör debut som barnboksförfattare med hästboken Ett himla tjat om hästar, illustrerad av Louise Winblad. I boken får läsaren träffa Maja, som ska på ridläger. Problemet är bara att Maja är livrädd för hästar – det är däremot inte hennes föräldrar som ridit hela livet och aldrig tycks sluta tjata om hur härligt det är att sitta på hästryggen.

Skulle Maja ens ha turen att få en snäll sköthäst på lägret, men icke! Det blir den surmulne Frank som Maja får rida på. Som pricken över i dyker de otrevliga tvillingarna Lina och Ronja upp på lägret. Turligt nog träffar Maja också snälle Robin och tillsammans gaddar de ihop sig för att busa med tvillingarna, vars hämnd blir livsfarlig – på riktigt.

Maja måste övervinna rädslan för hästar för att rädda sin kompis och inser då att hästar ju faktiskt inte alls är så tokiga. Samtidigt inser de osympatiska tvillingarna att det de gjorde var fel och alla barn blir vänner på slutet, vilket känns som en onödigt påtaglig moralisk pekpinne utmärkande för barnböcker.

Ett himla tjat om hästar är en mysig och stundvis rolig bok, som innehåller en lämplig mängd spänning för riktigt unga läsare. Dessvärre är Öhmans debut full av störande hopp och brist på logik i berättelsen – som då Maja läser några sidor efter lunch, men känner sig trött och bestämmer sig för att borsta tänderna och gå och lägga sig. Vart försvann riktigt eftermiddagen? Eller då Maja på samma sida i boken besluter ”sig för att ta en sväng till stallet” (varför en som är livrädd för hästar nu skulle göra det…), för att några meningar senare ”utan att tänka rusade in” på just stallet för att söka skydd från en argsint gås.

Ett himla tjat om hästar är första delen av en påtänkt serie, så Öhman får med andra ord en ny chans. Eftersom den första boken långt bygger på Majas rädsla för hästar blir det intressant att se hur Öhman lyckas tvista till del två – då Maja ju nu har övervunnit denna rädsla. I Ett himla tjat om hästar glimtar stundvis humoristiska drag till, som jag hoppas se mer av i uppföljaren. Jag är övertygad om att Peppe Öhman kan bättre än så här, och önskar därför att hon tar sig tid att verkligen bearbeta nästa bok i serien. Att hon gör en satsning för den kvalitativa barnlitteraturen – att skriva för barn ska inte bara vara roligt!

Peppe Öhman:
Ett himla tjat om hästar.
Illustrationer:
Louise Winblad
Schildts &
Söderströms, 2019.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.