Antisocial

av Markus Drake

Tony Blair införde lagen om ”anti-social behaviour order” eller ASBO. Sedan 1998 har allt från tiggeri till festorganisering och bilstölder, eller som den första utfärdade ASBO-domen, att låta husdjur skada grannens egendom, i Storbritannien lidit under en sosse-regerings stålnäve. 

Senare Tory- och LibDem-regeringar har varit nöjda med presenten så klart, fram till den senaste tiden. Skräcken för ”det antisociala” är stark i den småborgerliga miljö som premiärministrar från John Mayor till Theresa May stött sig på, Labour som Tories. En repressiv ådra från vilken anti-rave-lagen Criminal Justice Bill, ASBOs och en massa andra hårda tag mynnat.

Premiärminister Boris Johnson är på sitt sätt den mest anarkistiska figur som styrt öarna på länge, och han gillar tydligen inte de generella bestraffningsparagrafer som tidigare regeringar instiftat. Chansen att premiärminister Johnson i något skede riskerar få en ASBO-dom är säkert högre än för någon annan statschef, också om han skyddas av glorian vit-man-överklass. Hans pöbel-liberalism gick hem bland väljarna och misslyckas nu totalt i att leda en nation i kris. Någon övertro till regler och strukturer kan man inte beskylla honom för. Det är naturligt att han genast dragit på sig en släng av COVID-19. ”Jag skakar hand med alla”, sade han efter ett sjukhusbesök.

Tack för varningen. Jag skall försöka komma ihåg att aldrig skaka hand med honom.

Johnson har rätt i att vara skeptisk mot den auktoritära viljan att kontrollera andras beteende när faran är begränsad. Ett veckolångt kaos-rave, eller några ungar som vandaliserar, får inte leda oss till att bli en polisstat.

Att ta till motsatsen, en jävla övervintrad ”nudge-enhet” från David Camerons tider, för att råda bot på den största pandemin på hundra år, är ändå idiotiskt. Ja, Johnsons regering tog råd från en privatägd think-tank som finns för att hitta på sätt att skapa kostnadseffektiva skiften i samhället genom så små förändringar som möjligt. Nej, i pandemins tider tackar jag för vår auktoritära nordiska socialdemokrati.

Tag hand om er, tag hand om varandra, höj lönerna för alla som jobbar inom vården, som städar, som står bakom disk, och håll distansen.

Lämna en kommentar