Revolution eller karantän – nu finns inget mellanläge

av Janne Wass

Hälsningar från hemmakontoret! Coronakrisen har tvingat oss alla att göra förändringar i vår vardag och vi på Ny Tid hör till dem som drabbats lindrigast. Hårdast har regeringens lockdown-åtgärder – hur nödvändiga de än må vara – slagit mot dem som redan från tidigare levde en prekär tillvaro.

Då vi nu i olika hög grad sitter i självvald eller ofrivillig karantän och knapprar och svajpar på nyhetssidor och sociala medier har vi gott om tid att bilda oss våra egna högst bestämda åsikter om hur regeringen tacklar covid-19-epidemin. En Helsingin Sanomat-gallup för ett par veckor sedan visade att majoriteten av finländarna är nöjda med myndigheternas agerande (61 procent). 20 procent ansåg att regeringen gjort för lite och för sent, 10 procent att lockdownen är onödigt hård.

Opinions are like assholes, everyone’s got one, heter det på engelska. Problematiska blir åsikterna potentiellt då vi alla agerar utifrån våra egna dito under kristider då våra normala friheter inskränks i folkhälsans och den allmänna säkerhetens namn. Att hålla sig till vad som kan uppfattas som drakoniskt frihetsberövande kan bli speciellt svårt för personer som har en avog inställning till auktoriteter, och till vars ideologiska övertygelse hör ett visst element av uppror och rebelliskhet. Hit hör ju bland annat en del av Ny Tids läsare.

Jag själv förringade covid-19-epidemins allvar då de första fallen började uppdagas i Finland. Men efter ny information har jag reviderat min uppfattning, och försöker idag inom rimlighetens gränser följa alla regeringens och hälsomyndigheternas föreskrifter.

Men det finns fortfarande de som vägrar spela lagspel om coronan. Det här agerandet rättfärdigas i regel med argument som bygger på egna åsikter om hur smittan sprids, hur farligt viruset är eller hur nedbrytande nedstängningsåtgärderna eller mötes-, handskaknings- och kramförbuden är för den ekonomiska och sociala utvecklingen i landet

Här kan det hjälpa att försöka se på situationen ur ett bredare perspektiv. Även om regeringen har fel, bidrar vi verkligen till att förbättra situationen genom att trilskas i detta läge? Nej, situationen är nu vad den är, och restauranger och kultur- och idrottsevenemang får vi hursomhelst leva utan tills viruset dragit förbi. Genom att självmant vägra ta skyddsåtgärder i beaktande, riskerar vi dessutom att pressa regeringen till att ta till mer absoluta förbud – förutom att vi naturligtvis ytterligare förvärrar situationen för de redan utsatta.

En annan sak är sedan att en kritisk granskning av och diskussion om regeringens åtgärder inte bara är välkommen utan nödvändig i alla situationer då medborgares friheter inskränks. Men om du inte är på väg ut genom dörren för att störta ett odemokratiskt terrorvälde, räkna till tio, ta av dig skorna och öppna en bok i stället. Det finns många som inte kan eller får hålla sig säkra i isolation, och din meningslösa demonstration bara bidrar till deras utsatthet. Fråga dig själv om det är revolution eller karantän som just nu är det bättre alternativet.

1 kommentar

tuula polojärvi 16 april, 2020 - 18:15

Önskar en revolution, en större än min mammas som vägrar karantän. Om du är uttråkad och vill bli klokare rekommenderas Nina Björks bok Lyckliga i alla sina dagar, Om pengar och människors värde. Passar bra att fundera över dessa värden nu i coronatider när både tid och utrymme finns för revolutionära idéer.

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.