Bolsonaro på fallrepet

av Jon Weman

Missnöjet med högerpresidentens slapphänta hantering av covid-pandemin växer i Brasilien. Medan Bolsonaro talar om Castrokommunistiska konspirationer, har landet seglat upp som ett av de värst drabbade i världen, och få tror att han sitter kvar en presidentperiod till.

Coronaviruset har gett en oväntad vändning åt latinamerikansk politik (se Ny Tid 4/2020). Men ingenstans har effekten varit mer dramatisk än i Brasilien, där Jair Bolsonaro (t.h. i bilden) nu går mot sin svåraste kris som president – medan landet är på väg att blir covid-19-pandemins epicentrum i Latinamerika.

I slutet av april kom bilder från Manaos, storstaden mitt i Amazonasdjungeln, som påminde om de tidigare katastrofala scenerna i ecuadorianska Guayaquil: överväldigade sjukhus och högar av döda kroppar som ingen hinner begrava. På tisdagen hade Brasilien kommit upp i nära 8 000 döda, officiellt den högsta siffran i Latinamerika (fast ett par andra länders statistik är mer än tvivelaktig), och med 600 döda på en enda dag närmar sig takten i sjukdomens framfart de värsta perioderna i Spanien och Italien. Sao Paulo och Rio de Janeiro är andra områden där smittan tidigt fick fäste, och i veckan kom den alarmerande nyheten om sjuka bland stammar i Amazonas – som redan från början har litet försvar mot omvärldens sjukdomar. Två ytterligare storstäder i landet sattes under karantän under måndagen.

Satoshi (som egentligen heter något annat) är läkare från Porto Alegre. Han menar att de verkliga dödssiffrorna är betydligt högre än vad myndigheterna medger – men att det kommer bli ännu värre i framtiden.

– I Porto Alegre har sjukhusen inte överväldigats – än, men situationen är värre än vad myndigheterna medger. Tre vårdanställda har dött hittills, alla 20–30 år utan tidigare kroniska sjukdomar – jag tror viruset har muterat och blivit aggressivare sedan det lämnade Kina, för jag har sett många svårt sjuka unga.

Den socioekonomiska profilen är den samma  som har setts  på andra håll i världen – först drabbas främst personer ur den mer internationellt resande över- och medelklassen, sedan sprider sig sjukdomen till fattigare skikt i befolkningen, som har sämre tillgång till vård och långt ohälsosammare livsförhållanden.

– I favelorna, vår slum, förekommer att 15 personer bor i samma rum. Ingen vet hur långt sjukdomen har avancerat i de fattigare områdena, men när den får fäste där på allvar kommer det att bli en katastrof, säger han.

Tung ministeravgång

Några dagar tidigare drabbades regeringen av sitt hårdaste politiska slag hittills: justitieministern Sergio Moro (t.v. i bilden)avgick med skarp kritik. Den utlösande orsaken var att Bolsonaro gått över hans huvud för att byta ut chefen för den federala polisen.

Moro är inte vilken minister som helst: särskilt efter att ha skickat ex-presidenten Lula da Silva i fängelse har han varit en veritabel idol för en stor del av medel- och överklassen, uppfattad som en korsfarare- mot korruptionen, en ensam hederlig man i en genomrutten politisk klass. Hans deltagande i Bolsonaros regering gav den en stämpel som moraliskt överlägsen den ”gamla politiken”, som den nu förlorat. Och det kom efter att han redan sparkat sin populära sjukvårdsminister, som mot Bolsonaros linje förespråkat karantän.

Officiellt finns ingen koppling mellan det ena och det andra, men få tror att de är orelaterade.

Coronapandemin har ställt Bolsonaro mot många av hans tidigare allierade, som fruktar att en släpphänt strategi mot viruset kan sluta i katastrof, och har infört egna karantäner i de provinser och kommuner de kontrollerar. Moro kanske delar den bedömningen och tog chansen att hoppa av innan hans egen image tar för mycket skada – och eventuellt ställa upp i nästa presidentval, något han antytt.

En annan analys är att Bolsonaro- velat stoppa utredningar som rör hans egen familj – det finns ett antal påfallande kopplingar mellan hans två söner – bägge politiker i hans eget block – och så kallade ”miliser”, parapolisiära grupper som bedriver utpressning och andra kriminella aktiviteter, och som bland annat tros ligga bakom mordet på vänsterpolitikern Marielle Franco 2018. Just de utredningarna kan vara det vapen hans tidigare allierade hoppas kunna störta honom med. Moro har lovat bidra med komprometterande material som i förlängningen kan leda fram till en riksrättsprocess, om det går att samla en tillräckligt stor majoritet mot honom i parlamentet. Högsta Domstolen har också vägt in genom att stoppa polischefens tilltänkte efterträdare, en nära vän till just en av de misstänkta sönerna.

Fransisco Suassuna är civilanställd på polisen i en mindre ort i nordöstra Brasilien.

– Polisen är av tradition långt till höger, men just nu är den mycket uppdelad mellan bolsonarister och normala människor. Ingen pratar politik öppet längre för att man inte vill bekänna färg, men det märks under ytan att det är mycket spänt och att alla undrar vem som har majoritet.

Han själv är klar över var han står.

– Det går mot en katastrof, karantänen upprätthålls inte ordentligt, folk beter sig idiotiskt och kontrollen är för slapp. Bolsonaros strategi verkar vara att förstöra sitt eget land. Det går mot kaos.

På ett mer grundläggande plan kan krisen sägas visa på begränsningarna i Bolsonaros högerpopulism. Talet- om en kontinent-omspännande Castrokommunistisk konspiration och hotet mot traditionella brasilianska värderingar må ha fungerat för att vinna ett val, men i den nuvarande situationen har det kommit att framstå som irrelevant. När hans politiska rörelse ställdes inför en verklig kris och utmaning, visade den sig helt enkelt sakna svar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.