Tre Frågor till Jussi Sorjanen

av Lisa Gemmel

konstnärlig ledare på Teater Viirus. Teatern har beslutat att byta ut höstens huvudproduktion som en reaktion på den rådande coronaepidemin. Istället för Lars Noréns Tyst musik spelas Joakim Pirinens Familjen Bra.

1. Teater Viirus väljer att lägga om höstens repertoar. Varför då?

När Hamlet All Inclusive blev avbruten på grund av coronaviruset, började vi tillsammans på teatern att fundera på hösten. Det kändes inte rätt att sätta upp en pjäs om sorgen efter ett barns död, vilket är det höstens tilltänkta föreställning Tyst musik- handlar om. Det är en pjäs för efter krisen.

Samtidigt läste vi pjäsen Familjen- Bra, som utspelar sig i en bunker, med tanken att vi skulle sätta upp den senare. En av skådespelarna, Oskar Pöysti, ställde frågan: Varför gör vi det inte nu? Och när vi tänkte på det, insåg vi att vi borde göra det just nu.

Det var möjligt att ändra höstens repertoar och vi ville inte vänta med att sätta upp Familjen Bra. Pjäsen handlar inte om coronaviruset, utan om en fängslande värld i en bunker och om överlevnad.

2. På vilket sätt blir för-beredelserna annorlunda, nu när hösten är så osäker?

Det här är helt nytt för oss, det är helt nya premisser för hur man ser på en pjäs som publik. Det är en intim föreställning där vi ser en familj som lever i en bunker. Vi tittar nyfiket på tekniska lösningar för att kunna live-sända, men vi gör fortfarande en uppsättning huvudsakligen för scenen.

Vi kommer att ta in så mycket publik som är ansvarsfullt och möjligt, men vi kommer också att streama föreställningen om det behövs. Nyckeln där är livesändning, annars blir det som en dålig film. Det är viktigt att ha en föreställning som är här och nu, som inte är förinspelad.

3. Hur har satsningen på att streama gamla pjäser på nätet gått?

Bra. Vi har större publik än om vi spelat live. Vi är förvånade över att människor har tittat på inspelningarna. Däremot tjänar vi inte pengar på det. Det var aldrig en ekonomisk lösning, utan vi är en teater och vi ville hitta ett sätt att få ut innehåll även under den här tiden.

Foto: Kimmo Metsäranta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.