Lågmäld romandebut om uppbrott och gränser

av Emma Juslin

Hanna Ylöstalos romandebut Silver är en lågmäld och avskalad skildring av övergången mellan de tidiga tonåren och det spirande vuxenlivet, tillika är det en roman om tillhörighet och hur känslan av tillhörighet och samhörighet tenderar att rubbas vid avgörande vägskäl under uppväxten. Vilken livsriktning ska väljas när ingenting längre upplevs som självklart? Vilka blir konsekvenserna av ens handlingar och val? Vem kan man lita på?

Några av dessa frågor ställs huvudkaraktären Silver inför, en ung kvinna som nyligen inlett sina universitetsstudier på en ny ort. På studieorten bor Silver tillsammans med kompisen Senja medan hon försöker navigera i det nya stadslandskapet och den nya studiemiljön. Tillvaron känns främmande och osäker samt framtiden är oviss. Samtidigt funderar Silver på barndomsvännerna och kompisgänget hon lämnat, Cami som stannade kvar på landsbygdsorten vid träsket och Maya som valt en annan väg än Silver, Senja och Cami.  Dessutom förföljs Silver av minnet av en händelse som eventuellt kunde bryta de redan sköra vänskapsbanden till barndomsvännen Cami. Vem har svikit vem och spelar sveket någon roll när det kommer till kritan?

På den nya orten, i det rätt så anonyma höghuset där Silver och Senja bor, blir Silver bekant med en ung kille som tenderar att stå och röka på en inglasad balkong en våning upp. Vem är han och varför dras Silver till honom? Vill han kanske bara knulla, som Senja påstår? Efter några tystlåtna möten på balkongen, börjar de prata med varandra och när killen som heter Tuukka ber Silver berätta något viktigt om sig själv vet Silver inte vad hon ska svara: ”Silver känner sig tom, som om inget av vikt någonsin hänt, som om hon inte minns något från sitt liv överhuvudtaget.”

Ylöstalos språk är skarpsynt och skildrar stilsäkert ett uppbrott, gränsen mellan barndom och vuxenhet. Platser och orter anonymiseras, vilket framhäver det universella i tematiken som säkerligen är igenkännbar för såväl ungdomar samt unga vuxna. Stundom kunde romanen mer explicit lyfta fram konflikter om klass, bakgrund samt ungdomars olika utgångslägen inför studielivet och den första flytten hemifrån. Silver och Senjas olika bakgrunder tenderar att bli en aning diffust gestaltade trots att de utgör något centralt av romanens implicita konflikter. Silver är en kortroman på sina knappa 120 sidor och sidantalet kunde kanske ställvis ha utökats en aning för att förtydliga vissa detaljer som faller i skymundan. Utöver detta är Silver en mycket genomarbetad och skickligt gestaltad debutroman som säkert kommer att bli en populär ungdomsroman.

Foto: Niklas Sandström

Silver
Hanna Ylöstalo
Förlaget, 2020

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.