Grabben i bilen bredvid

av Zinaida Lindén

Rachel (Caren Pistorius) har verkligen en otursam dag: hennes bror med fästmö våldgästar henne, hon har bråttom att köra sin 15-årige pojke (Gabriel Bateman) till skolan och så har Rach­el försovit sig till jobbet.

Kvinnan är på gränsen till ett nervsammanbrott. Hon håller på och går genom en svår skilsmässa. Frestelsen blir stor att avreagera sig på en lite väl långsam medtrafikant (Russell Crowe) vid en korsning då trafikljuset slår om till grönt.

Föga anar Rachel att hennes ohyfs resulterar i hennes livs största mardröm. Främlingen har nämligen gott om tid och energi. Samma morgon mördade han några personer. Han befinner sig i fritt fall – som Michael­ Douglas i filmen Falling Down av Joel Schumacher från år 1993.

Utsvulten på biopremiärer under pandemin vill man gärna se något civilisationskritiskt i Derrick Bortes Unhinged. Precis som Falling Down – som ju är en samhällssatir – handlar filmen om en frånskild, misslyckad familjefar som en dag bara ”får nog”. Båda filmerna tar avstamp i att folk sitter i var sin bil under trafikrusningen. Båda handlar om hämnd. Båda nuddar vid ämnet ”manligheten i kris”, som t ex den inhemska Löpgravsvägen (2004) också gjorde. Aktuellt, eller hur? Dessutom känns det bra att Pistorius hjältinna inte själv är någon ängel.

Några inledande scener lovar gott, med tanke på skildringen av vår samtid: jäktade storstadsmänniskor som formligen bor i sina bilar, alltid på väg någonstans, alltid under press. Hellre angripa en medmänniska verbalt än respektera och lyssna, det är vår tids melodi.

Men så ser vi den prisbelönte ex-gladiatorn Crowe kasta sig huvudstupa i en våldsam och blodig katt- och råttalek. Vällustigt ger han igen för Rachels ”missgärning” genom att straffa hennes närmaste och strävar efter att förinta dem intill tionde led.

Problemet är att han gör det mekaniskt. Mättnaden är snabbt nådd. Tänk splatter, tänk gore. Mer än så blir det tyvärr inte.

Visserligen låter filmmakarna Crowe rabbla ur sig något psykologiskt, i stil med: ”Mina uppoffringar på familjealtaret ignorerades” – men de släpper inte in oss i mannens värld. Trots Crowes skådespelartalanger förblir hans rollfigur bara en endimensionell mordmaskin.

När den rätt så fantasilösa finalen kommer har man hunnit glömma den samhällskritiska dimen­sionen. Kvar finns en medioker variation på det arketypiska temat ”grannen/ rumskamraten från helvetet.”       

Unhinged/Thriller 1 h 33 min.
USA, 2020.
Regi: Derrick Borte
Manus: Carl Ellswoth
Foto: Brendan Galvin
I rollerna: Russell Crowe, Caren
Pistorius, Jimmi Simpson, Gabriel
Bateman m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.