Klurigt och vardagligt bisarrt

av Elin Pirttimaa Rosén

Jolin Slottes och Heidi von Wrights bok Märkligt verkligt – verkligt märkligt: Små historer om stora personligheter är just en ganska märklig liten sak. I en rad samskrivna berättelser möter vi bland andra en tjuvrökande lågstadielärare, ett kaffedrickande tvillingpar och en debuterande blockflöjtsspelare. Man kunde kalla dem mininoveller eller nedslag i olika vardagliga situationer.

Texterna varvas med von Wrights enkla och lite kluriga illustrationer. Jag har tidigare via sociala medier kommit i kontakt med och blivit ganska förtjust i hennes illustrationer. Hur dessa hänger ihop med texterna är ganska oklart, men kanske behöver de inte göra det, precis såsom historierna inte direkt hänger ihop.

Som en röd tråd dyker korta dialoger upp, samtliga med titeln ”När vi ännu kunde ses”. Detta är en fras som jag har hört uttalats en hel del sedan pandemin hindrat oss från att umgås. Människor minns när det ännu var en självklarhet att träffa vänner på en fika inne i stan och föra ganska obetydliga, men ändå livsviktiga, samtal om ingenting särskilt. Jag läser dialogerna som att någon har tjuvlyssnat sig till dem vid grannborden på olika caféer och restauranger, för att sedan skruva till dem en aning (eller inte?), för de är sådär lagom vardagligt bisarra. Som det kan bli när man kastas in ett samtal utan att känna till kontexten: verkligt märkligt. Det samma gäller mininovellerna, som jag tror består av verklighet och påhitt i en salig blandning.

Vissa av texterna verkar vara början på något längre, som den om Anne-Li som hastigt ger sig iväg med en buss. Fortsättningen kommer jag nog aldrig att få läsa, vilket heller inte är meningen. Samtliga texter är egentligen för korta för att jag ska bygga upp något större intresse för dem. Jag glömmer dem helt enkelt ganska snabbt.

I slutändan gör den här korta boken mig en aning konfunderad. Dels för att jag inte riktigt vet vad jag ska göra med den, eller vet vad den vill säga läsaren. Dels för att jag inte trodde det gick att producera och trycka något sådant, tillsynes oklart, i denna strömlinjeformade tid där den mesta skönlitteraturen ska levereras som ett färdigt paket med tydlig genre – men det är uppmuntrande i sig. För allt som skrivs måste inte vara stora romaner med lockande baksidestext. Det är inget fel med små litterära eller tecknade bagateller heller. Märkligt verkligt och verkligt märkligt hjälper mig att upptäcka litteraturen i vardagen för en liten stund. Den här boken är klurig och ganska kul – kanske räcker det för en gångs skull.

Illustration: Heidi von Wright (pärmdetalj)

Jolin Slotte &
Heidi von Wright:
Märkligt verkligt
– verkligt märkligt: Små historer om stora personligheter.
marginal, 2020.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.