Ett feel good-år med Maggan 

av Clara Kron

Ellen Strömberg debuterade 2018 med vuxenromanen Jaga vatten. Sedan dess har hon även hunnit skriva och publicera romanen Klåda och nu barnboksdebuterar hon tillsammans med illustratören Elin Löf med kapitelboken Maggan året runt

Maggan är sju år gammal och när boken börjar är det höst och hon har just börjat skolan. I förskolan hade hon en del kompisar men nu i den riktiga skolan är det ont om dem. Hon umgås mest med mamma och morfar PG. Men så har hon blivit bänkgranne med Ebba, som ser tuff ut och vill bli rockstjärna. Kanske kan Maggan bli kompis, eller ännu hellre, bästis, med henne? Så klart kan Maggan det. 

Den relativt tjocka och textrika boken är uppdelad i fyra kapitel som behandlar varsin årstid. På bokens baksida kallas kapitlen för berättelser, vilket förvirrar något. Jag tror att ifall det faktiskt hade varit fyra olika berättelser, med egna kapitel, så hade det kunnat underlätta läsningen och göra det lättare att veta var en kan ta en paus i läsningen för att fortsätta senare. Kanske särskilt för förstaklassare som Maggan själv, men också när det vankas högläsning, eftersom jag inte tror att en bränner av denna 140-sidare på fyra nattningar.

Om en ska kalla denna bok något så är det lågstadie-feel good. Det finns absolut smärre ups and downs i Maggans och hennes mammas liv, som till exempel när de ska lussa för morfar PG och det visar sig att han haft dambesök som hade för avsikt att smyga ut innan de kom med bricka och sång. Men Maggan får sin bästis och allt löser sig med morfars nya kärleksintresse. Det är enkel vardagsdramatik som sjuåringar lätt kan känna igen sig i och ha förståelse för. 

För den vuxne läsaren blir det kanske ibland lite väl många av Maggans danspauser och morfar PG:s gråtattacker, båda blir på sina egna sätt ständigt tagna av stunden. Men överlag är det en verkligt fin barnboksdebut. Språket är mjukt och träffsäkert medan illustrationerna förgyller och skänker passande stämning. Trots att bokens berättelser är årstidsspecifika tycker jag att den kan läsas när som helst på året då en får lust. En mysig barnboksdebut som känns som en stabil grund för ytterligare projekt för yngre läsare.

Illustration: Elin Löf

Ellen Strömberg: Maggan året runt. Illustratör: Elin Löf. Schildts & Söderströms, 2020.

 

Lämna en kommentar