Lovande hästboksdebutant

av Sara Pollesello

Wilma Möller debuterar med hästboken Allt att vinna, en intensiv och fartfylld berättelse som rymmer många förvecklingar och en hel del dramatik.

“Jag sätter mig tillrätta i galoppsadeln och samlar ihop tyglarna. Stiglädren är så korta att det känns som att rida med knäna uppe vid hakan. Kasimira tuggar på bettet och skrapar otåligt med framhoven i marken. Hon vet precis vart vi är påväg och går med långa steg och spetsade öron mot galoppbanan.”

Femtonåriga Nora och hennes bästa vän Lydia ska leva drömmen och tillbringa ett par veckor av sommarlovet på en galopptävling, där Noras egen häst Kasimira ska delta i sitt första lopp. Förutsättningarna för sommarlovet blir inte sämre av att Kasimiras drömmiga jockey Leon såklart också är med på derbyt.

“Det fladdrar till inombords när jag hör rösten. Den tillhör Leon, Kasimiras jockey.”

Små orosmoln börjar ändå snart hopa sig på den blåa sommarhimlen. Dels är det Leon som verkar ha blivit himla god vän med rivaljockeyn Jenny, dels är det hotbrevet som dyker upp i team Kasimiras härbärge. Budskapet är tydligt: dra er ur tävlingen, annars…

Molnen blir snabbt mörkare. En ryttare försvinner och andra kommer till skada. I bakgrunden gnagar dessutom irritationen över mammans totala motstånd mot Noras planer på att bli jockey. Läget blir inte bättre av att Noras hopp om att själv få rida Kasimira tillintetgörs av hennes tränares hårda ord: “Nora är inte tillräckligt bra för att tävla.”

Wilma Möllers debutbok Allt att vinna är en hästbok som håller sig till genrens konventioner. Handlingen kretsar kring en hästkapplöpning och flera parallella trådar nystas ihop till en spännande och fartfylld helhet. Förutom ett hästmysterium ryms både familjedrama och kärleksknussel i boken.

Allt att vinna är en intensiv berättelse och en lättsam och snabbläst bok – den täta intrigen, det målande språket och den levande dialogen lockar läsaren att fortsätta framåt. Det fartfyllda tempot tillåter inte karaktärerna att utvecklas på djupet, men helheten är snitsig och snygg, helt i enlighet med den stiliga pärmen.

Möllers debut är lovande och det blir intressant att se vad som följer Allt att vinna, vars ursprungsversion är skriven redan då Möller gick i nian på högstadiet.

Wilma Möller: Allt att vinna. Schildts & Söderströms, 2020.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.