Överlevnadsstrategier när undergången närmar sig

av Linn Karlsson

Familjen Bra kliver med målmedvetna steg ner i sin perfekt inredda källarbunker. De är iklädda heltäckande skyddsdräkter och det står klart att något mycket oroväckande pågår, världen håller på att gå under.

Mamma Eva (Maria Ahlroth), pappa Lasse (Martin Bahne), och barnen Lena och Janne (Jessica Raita­ och Oskar Pöysti) byter ändå om till mysbyxor och gör sig hemmastadda i sin bunker. Helvetet som pågår utanför tiger man ihjäl.

Den till synes mysiga tillvaron kan hotet från omvärlden inte rubba. Konsensus ska råda i alla frågor vid middagsbordet, och alla i familjen aktar sig för att yttra något som kan tolkas som en avvikelse från denna samstämmighet. De hyllar glättigt varandra, men allt som sägs ekar tomt. I deras blickar och rörelser anar man en undanträngd skräck.

Föreställningen, som är skriven av serieskaparen Joakim Pirinen, fick sin urpremiär i Stockholm 1986 och sattes upp på Viirus två år senare, 1988. I denna nyversion står Viirus konstnärliga chef Jussi Sorjanen för regin.

Något av den desperation som skildrades i det ”eskapistiska spektaklet” Roulettenburg, Sorjanens regidebut på Viirus ifjol, går att skönja även i Familjen Bra. Den perfekta familjen klamrar sig fast vid sin trygga idyll på samma sätt som personerna i Roulettenburg flydde verkligheten i casinots underbara rus.

En av föreställningens stora behållningar är alla de uttänkta detaljer och scenlösningar som bidrar till den klaustrofobiska stämningen. Familjens pastellfärgade träningsoveraller och de minimalistiska designmöblerna skapar en kuslig kontrast till den katastrof som pågår ovanför bunkern – Janne Vasama och Sofia Palillo har lyckats väl med scenografin och kostymdesignen.

I andra akten är den vackra kulissen som familjen omsorgsfullt har byggt upp som bortblåst. Deras breda leenden börjar allt mer likna förvridna grin. Slutet är nära. Musiken av Ville Kabrell befäster den alltigenom hopplösa tillvaron. Att se föreställningen iförd munskydd på teater Viirus mitt under en pågående pandemi ger även det upplevelsen en säregen dimension.

Foto Ernest Protasiewicz

Viirus: Familjen Bra
Text: Joakim Pirinen.
Regi: Jussi Sorjanen. På scenen: Maria Ahlroth, Martin Bahne, Oskar Pöysti, Jessica Raita. Scenografi: Janne Vasama. Kostymdesign: Janne Vasama och Sofia Palillo. Ljusdesign: Sofia Palillo. Ljuddesign: Ville Kabrell. Familjen Bra spelas fram till den 20 november.

Lämna en kommentar