Torr humor och lagom spänning 

av Clara Kron

Med en antal böcker bakom sig barnboksdebuterade författaren Peppe Öhman förra året med boken Ett himla tjat om hästar. Nu är Öhman och illustratören Louise Winblad tillbaka med en ny bok om Maja och hästen Frank, Vita lögner och höga hinder.

Som hästbok skulle jag klassa den som lättillgänglig, det krävs inget stort eget hästintresse, eller för den delen kunskap om hästar, för att finna boken underhållande. Terminologin är lättförstådd eller förmedlas smidigt genom att låta ridläraren Kristin förklarar den för Maja och de övriga ridskoleeleverna. Även om boken på ytan kanske maskerar sig som en hästbok skulle jag snarare säga att det är en kapitelbok om en blyg tjej som börjar rida och därigenom vågar bli modigare bland människor. Maja är en tystlåten tjej med torr humor, hon kan lätt föreställa sig att en busshållplats blir hennes gravplats när hon väntar på bussen i den stickande snön. Hennes mammor vill gärna pusha henne att ta mer plats, prata högre och skaffa fler vänner. Själv vill Maja bara ha en, eller max ett par, nära vänner. Och hon tycker att felet snarare är att vuxna inte lyssnar ordentligt, än att hon är tyst.

Som karaktär är Maja uppfriskande, hennes direkta karghet känns nyanserad och hennes förmåga att betrakta människor är träffsäker. Hon gör sig inte till och tycker mammorna är besvärliga när de inte kan förstå att hon kan vara annorlunda än de själva var som barn. Som hästperson känns hon också uppfriskande. Hon är lika selektiv med sin kärlek till hästar som med sin inställning till människor. För henne är det hästen Frank som intresserar, inte de andra hästarna i stallet även om många av dem också är fina. Handlingen drivs framåt på ett säkert sätt, genom den värsta snön på 20 år och lagom spännande intriger och Maja ställs inför både bokstavliga och bildliga hinder.

Vita lögner och höga hinder är en fin kapitelbok med en mycket säker ton i språket, och de få illustrationerna kompletterar berättelsen bra. Slutet känns tyvärr påskyndat, något tillrättalagt och snarare som en scen i en amerikansk film, men överlag läser jag boken om Maja med stor behållning och är övertygad om att många yngre läsare också kommer att tycka om den.

Peppe Öhman: Vita lögner och höga hinder. Illustratör: Louise Winblad. Schildts & Söderströms, 2020.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.