Ett interaktivt konstverk som främst äger rum i våra tankar

av Irina Ruusuvuori

Bad house-festivalen har förutom scenkonst också fysiska konstverk att ta del av, trots att största delen av festivalen ägt rum virtuellt. Quim Bigas verk Desist – this is what these theses are var dessvärre lite väl abstrakt för att fungera som ett skyltfönsterverk som man bara fick se från utsidan på galleriet.

Det interaktiva konstverket kan nästan tolkas som en stund för meditation kring det som existerar i omgivningen och det som existerar i åskådarens tankar och sinne. Grafiken, av Raquel Tomàs, som finns i skyltfönstret på Asbestos Art House på den tätt trafikerade Backasgatan i Helsingfors ger bara en liten del av upplevelsen som utlovas. Enkla svartvita bilder med röda detaljer pryder fönstren och en skylt ger instruktioner för den interaktiva delen.

Att blunda, lyssna på omgivningen och att komma in i ett meditativt tillstånd är relativt svårt på en så högljudd gata som Backasgatan vilket förstörde den interaktiva delen av konstverket en aning. Fastän en stund av stillhet alltid är välbehövd var det svårt att skaka av sig faktumet att man står på en trottoar vid en av de mest livliga gatorna i Helsingfors. Stunden av stillhet lyckades ändå rikta min koncentration mot verket och få min blick att vandra till galleriets insida där konstverket fortsatte med fler små detaljer.

För att knyta ihop verket tar man fram sin mobil för att använda sig av ett av de vanligaste verktyget konst använder sig av nuförtiden – QR-koden. Bakom koden från Desist – this is what these theses are strömmar en mansröst ut i mina hörlurar som troligen är Quim Bigas själv. Rösten får mig att slappna av och reflektera kring det vi ser och vad vi tänker. Vad vi ser då vi blundar och vad som öppnas för vårt synfält då vi öppnar ögonen igen. Ett slags harmonisk påminnelse om att ibland analysera sitt medvetande och vad som sker också då man inte använder sitt kanske viktigaste sinne, synen. Fastän stunden där jag reflekterar över vad jag upplever genom mina sinnen ger mig stillhet, är det svårt att fullt ut koncentrera sig på en så livlig plats. Det, i sin tur, ger ett nytt skikt till konstverket.

 

Desist – this is what these theses are

Quim Bigas 

Grafik: Raquel Tomàs 

Ljud: Pau Matas

Kompositör: Anna Bohigas

Kurator: Mikko Niemistö

Konstverket finns i Asbestos Art House, Backasvägen 45 samt runt om i Helsingfors fram till 25.4.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.