Unga mår bäst då de får ägna sig åt kultur på fritiden

av Irina Ruusuvuori

Unga som ägnar sig åt kultur på sin fritid på ett mångsidigt sätt mår bättre, meddelar Finska Ungdomsforskningssällskapet och Statens ungdomsråd. Det framkommer i en ny undersökning om barn och ungas fritid och intresse för kultur, konst och media. Dessa unga är också i högre grad nöjda med sitt liv, sin hälsa, omgivning och fritid.

– Kultur har positiva effekter som också påverkar unga. Kulturhobbyer är viktiga för kreativitet, självförverkligande och sociala förmågor, säger Amanda Pasanen som är vice ordförande för Statens ungdomsråd.

Undersökningen är relevant på grund av att intresset för ungas fritid är aktuellt just nu. Med den så kallade finländska modellen strävar Statens ungdomsråd efter att fritidsaktiviteter ska vara tillgängliga i skolvardagen och underlätta för unga att få likvärdiga möjligheter att ägna sig åt dessa aktiviteter. Enligt Mikko Salasuo, som är ansvarig forskare hos Finska Ungdomsforskningssällskapet, är sådana här reformer viktiga för de ungas hälsa, men det är också den finansiering som offentliga aktörer kan få för att ordna fritidsaktiviteter för unga. Även samhälleliga argument och synpunkter som samhället har på fostran påverkas.

Resultaten i undersökningen visar också mediernas roll i ungas vardag. Unga anser att de viktigaste skälen att använda medier är att hålla kontakt med vänner, samt informationssökning. Globalt är det populärt att ta upp samhälleliga problem och påverka andra på sociala medier. Undersökningen visar att bara en fjärdedel av finska ungdomar anser att påverkandet är en drivkraft när de använder medier. I Finland verkar medieanvändningen vara mer inriktad på underhållning och social samvaro.

– Vi får inte glömma att digitala hobbyer, som exempelvis spel, är lika viktiga och de kan också vara sociala, säger Amanda Pasanen. Hon påpekar också att coronaviruset påverkat unga och att det är ytterst viktigt att få unga att ta del av fritidsaktiviteter igen efter pandemin.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.