Påfrestande fars

av Peter Lüttge

Magnus Londen är en mångsysslare inom den finlandssvenska journalistikbranschen. Han har skrivit reseböcker, den finlandssvenska scouthistoriken, grävt i gamla reseaffischer, men är kanske mest känd som programledare för Eftersnack, en långkörare i den finlandssvenska radion. Nu har han lämnat mammas gata och skrivit sin första roman. No change! Konsult Lefa kommer igen heter den. En fartfylld satir, enligt förlaget. Men det är en sanning med stora modifikationer.

Året är det postpandemiska 2027, folk har bacillskräck och kommunikationen försiggår med så kallade iStretchar, den tidens smarttelefoner: utan touchscreen men med luftskärmar som viker ut sig och svävar ovanom användaren. Det är nya tider nu men mycket är sig likt i Finland, som till exempel det anrika finlandssvenska familjeägda leksaksbolaget DingDong Ltd (som läsare tänker man på Moomin Characters). Firman ägs av familjen Schaberius. Den går sådär och styrelseordförande Jean ”Schaber” Schaberius tycker att man borde ta in en konsult som kunde blåsa in nya vindar i företaget.

Det är här konsulten Leif ”Lefa” Storvik kommer in. Han anställs för att jobba fram det alla bolag vill ha: FÖRÄNDRING. Tyvärr har Lefa inte hängt med i svängarna. Han har en gammal smartphone, läser tidskrifter i pappersformat och har ett dille för årtalet 1948:  enligt honom lades då grunden för den sköna nya värld vi lever i.

Arbetstagarna på DingDong är ganska oemottagliga för Lefas föråldrade PowerPointar. Så småningom får han gehör hos de anställda genom att radikalt ändra på konceptet. Med hjälp av DingDongs innovationsdirektör LeAnna Leander och den nya styrelsemedlemmen Sayah ”Spike” (uttalas Spajk) Ehrenskiöld, en afghansk kvinna som gifte in sig i de finlandssvenska finrummen, vänder man CHANGE till NO CHANGE och … det funkar. Lösningen är det som trion med en oxymoron kallar för dynamisk stagnation.

De bildar ett bolag som blir ett hot mot Jesse Espositos konsultimperium JEZ Hotel. Jesse är den nya tidens Björn Wahlroos som lyfter det finska management by perkele till en ny och digital nivå. Han var den första hipstern som rakade bort sitt skägg och blev stilbildande för en hel generation av slätrakade businessproffs. Han till och med pratar sitt eget blandspråk, Jessesprache. Hans Va i gula fittan ist das??? har till och med blivit en svordom för hela det finska folket. Slut på innehållsförteckningen.

Vad ska man säga? Låter inte det här som en fars på Svenskis på 1990-talet, regisserad av Sven Sid med Fred Negendanck och Christina Indrenius-Zalewski i huvudrollerna?

Karaktärerna är grovt tillyxade pastischer med till och med för finlandssvenska förhållanden löjliga smeknamn, ett stilgrepp som är uttjatat i nuläget. Svängarna är många och häftiga, ofta ganska otrovärdiga. Den nära framtiden känns som gårdagens vi redan läst om i skolan när vi tvingades läsa Orwells 1984. Ja, jag vet att det är menat så här av Magnus Londen men det är ändå ganska påfrestande. Påfrestande är också besserwisserattityden i Lefas gestalt som genomsyrar hela boken och som kanske ska påminna om författaren själv.

Boken avslutas med den längsta, sockersötaste och mest utdragna happy end jag någonsin har varit med om. Den största stötestenen när man har skrivit ”en fartfylld fars” är att den inte är ett dugg rolig.

Foto: Helen Korpak

Magnus Londen:
No Change!
Konsult Lefa kommer igen.
Schildts och
Söderströms, 2021.

1 kommentar

Fabian 8 september, 2021 - 12:47

MERA OSCAR WILDE!

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.