En normaliserad, pappabetonad vardag

av Sara Pollesello

Pappor äter rostat bröd med marmelad om morgnarna, har alltid bråttom och kan sjunga alla sånger man vill höra. Detta och mycket mer får läsaren lära sig i Oskar Kroons och Jenny Lucanders lekfulla bilderbok Fakta om pappor.

Någon regelrätt faktabok är det här inte, utan ett barns vardagliga observationer över hur pappor är och gör. Här är det långt en vardag utan mammor som skildras. Handlingen är alltså berättad ur barnets perspektiv – men istället för en jagberättare används det generiska pronomenet man. Det här ger en kul effekt där barnets egen erfarenhet blir allmängiltig: som den egna pappan gör lär ju alla andra pappor också göra.

Fakta om pappor genomsyras av humor. Jag fnissar till åt barnets tolkning av begreppet ”var som helst: ”Då är man ytterst noga med att den (hundoverallen) hamnar var som helst och att den absolut inte ska ligga någon särskild stans.” Vilket förstås leder till att hundoverallen ligger på den morgonsura pappans stol. ”Satan!” svär pappan. ”Och hunden får flyga. Vart som helst.”

Hundoverallen – som för det mesta är malplacerad – går som en röd tråd genom boken med början på försättsbladet. Själva försättsbladen är också helt konkret en del av boken. Medan det främre liksom lägger tonen för berättelsen utnyttjas det bakre till fullo för berättelsens sista uppslag. Detta bidrar till intrycket av en genomtänkt helhet.

Lucanders illustrationer är detaljrika och levande. Pappans helt förstörda, morgontrötta min är suverän. Så kan det nog bli om man vaknat lite för tidigt på grund av ett barn i hundoverall som skäller och kissar i hörnen. Lucander balanserar smidigt mellan stora tomma ytor och små detaljer.

Samspelet mellan Kroons text och Lucanders illustrationer är starkt. Bilden av barnet som med beundran i blicken sitter vid frukostbordet och ställer tusen frågor till den morgonrufsiga och otroligt trötta pappan, som uppgivet tuggar i sig rostat bröd, är underbar. Talande är också uppslaget där barnet blivit lämnat på dagis och konstaterar att ”även om man är på olika ställen så sitter man ihop. Det syns inte utanpå, men så är det. Som ett osynligt snöre”. Samtidigt ser man i bild hur barnet talar i en leksakstelefon på dagis, medan pappan sitter och talar i telefon på jobbet. Det osynliga bandet blir därmed synligt för läsaren.

I största delen av boken saknas mammorna helt och även om jag älskar att mammorna badar bastu på konferens och därför inte är hemma, kan jag inte annat än att bli lite besviken. Fram tills dess har jag trott mig läsa en bok om en ensamstående pappa. Nu var det inte så ändå.

I sig är det ju inget problem och tar knappast bort något av bokens värde, där en pappabetonad vardag ändå normaliseras (är väl på tiden kan man ju tycka). Men på något plan känner jag mig ändå snuvad – avsaknaden av mammor öppnade nämligen upp för flera alternativa familjekonstellationer.

Med detta sagt tycker jag ändå att Fakta om pappor är en otroligt rolig och lyckad bilderbok, där fokus ju faktiskt ligger på relationen mellan pappa och barn. Jag hoppas framtiden bär med sig fler samarbeten mellan Kroon och Lucander.

Oskar Kroon och Jenny Lucander: Fakta om pappor.
Förlaget M, 2021.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.