Lyckad ungdomsmusikal blickar framåt

av Linn Karlsson

TaDam-föreställningen Momentum har en kittlande inledning. Efter att ridån gått upp på Svenska Teaterns stora scen levereras de sista minuterna av ett fulländat musikalnummer, skådespelarna tar emot publikens applåder och sedan tänds lamporna i salen. Via högtalarna får vi höra att något oväntat har hänt i foajén och att åskådarna av säkerhetsskäl måste stanna kvar tills faran är över.

De unga skådespelarna skrattar nervöst och skruvar på sig, publiken måste ju underhållas på något sätt. Hur ska det gå till? Det är en intresse­väckande utgångspunkt, men tyvärr byggs inte någon större spänning upp kring detta. I stället följer en utdragen scen som hade behövt mer intensitet.

Men efter den trevande inledningen lyfter det! Vi får ta del av berättelser om relationsproblem och våld i nära relationer och funderingar kring klimatångest – men också skildringar av vänskap, systerskap och framtidsdrömmar.

Barnboksredaktören Karin Berglund, som skrivit manus tillsammans med arbetsgruppen, har vävt ihop de ungas berättelser till en fungerande helhet. För regin står skådespelaren Marika Parkkomäki.

Musikteaterskolan Nya TaDam (tidigare TaDam) firar i år sitt 25-årsjubileum och musiken i Momentum­ kommer från de tidigare produktionerna. Det är en salig blandning av hits från musikalfavoriter såsom Hair, Rent, Fame och Den lilla skräckaffären.  De unga skådespelarna på scen är verkliga musikaltalanger. Katie Lindqvist, som spelar Viivi, har en röst som gjord för musikalscenen. Eva Gustavsson, i rollen som Molly, imponerar i en svensk tolkning av Bonnie Tylers klassiker ”Total eclipse of the heart”. Olivia Laaksonen, som spelar Freja, framför den berörande balladen ”Frejas sång” som hon skrivit själv.

Momentum betyder en vändning mot något positivt. Pandemitiden har varit jobbig för många unga, men nu ser vi redan ljus i tunneln. Skåde­spelarna befinner i gränslandet mellan ungdomstiden och vuxenheten, de har många val framför sig som kan kännas svåra och avgörande. Ensemblen är ett sammansvetsat gäng, det syns att de njuter av det de gör och de tolkar sina roller med stor känslighet. En intressant detalj är att alla skådespelarna på scen är unga kvinnor, medan orkestern består av endast män. Så var fallet också i Nya Tadam-föreställningen Vilja andas för två år sedan. Är musikteater som hobby inte intressant för unga män och vad beror det på i så fall? 

Foto Cata Portin

Momentum. Text: Karin Berglund och arbetsgruppen. Regi: Marika Parkkomäki. Kapellmästare: Mika Westerlund. Koreografi: Anne Pihlström. Ljus: Jan-Erik Pihlström. Körinstudering: Hanna Mannerström. Sånginstudering: Eva Aitoaho, Anne Carlsson, Margarita Eklund, Tanja Savijoki, Minna-Liisa Tammela, Lena Lindroos. Producent: Elin Westerlund. På scenen: Karin Boström, Dina Fierens, Eva Gustafsson, Merita Hildén, Jessica Korkman, Olivia Laaksonen, Merete Lindholm, Katie Lindqvist, Rebecca Strömsten, Jenina Nyström, Anna Rosendal. Föreställningen visades fem gånger på Svenska Teaterns stora scen 30.11–2.12.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.