I QualityLand kan du bara svara OK

av Camilla Thelestam

I QualityLand av Marc Uwe Kling är det algoritmer som styr allt och därigenom är det marknadskrafterna som har hand om ditt liv och din vardag. Landet skulle först heta Equalityland, men redan i ett tidigt skede tappades e:t bort och visst är det nya namnet mera säljande? Dystopier tenderar att vara mörka och allvarliga men Marc Uwe Kling har skapat en skojig sådan.

Det råder ordning i detta samhälle där medborgarna är nivåklassificerade enligt ett strängt system. De talande bilarna är självkörande och de flygande leveransdrönarna, som osökt får en att tänka på Wolt, droppar in titt som tätt med saker som algoritmerna har räknat ut att du behöver. Det enda svaret som The Shop godkänner är OK.

En datingtjänst (QualityPartner) ser till att du alltid har en partner på samma nivå som du själv, så när huvudpersonen Peter Arbetslös sjunker på skalan, avslutas hans förhållande med flickvännen genom ett meddelande om att tjänsten hittat en lämpligare partner för henne. Om man hamnar på en nivå under 10 klassas man som ”värdelös”. Men trots efternamnet är Peter ingalunda arbetslös, i detta rike får man sitt namn efter faderns yrke. Peter själv jobbar med att skrota defekta robotar, men eftersom han i stället sparar dem i sin källare, är det bisarra persongalleriet skapat.

I Peters värld är det presidentvalstider och valet står emellan en kaxig ärkehögerkandidat och en android som talar för medborgarlön. Intrigen i QualityLand snurrar dels kring Peters kamp för att få returnera en vibrator till The Shop och dels valkampanjen. Kampen för honom bland annat till ”Den gamle” och i dessa möten kan den snabbt flytande texten ibland stanna upp för mera filosofiska frågeställningar.

I berättelsen finns insprängda kortnyheter med kännspaka some-kommentarer och reklamsnuttar, och hela boken går i en mycket kortfattad stil som är bekant från reklamvärlden och nätet. Och här känns stilgreppet alldeles riktigt – så här låter och känns ju QualityLand! Den mörka humorn och de underhållande scenerna är kanske en orsak till att HBO som bäst gör en tv-serie av boken.

Nästan allt som beskrivs i QualityLand finns redan på detaljnivå, det är bara den ihopsvetsande makten som fattas – kanske en uppgift för marknadskrafterna?

Boken öppnar upp för allvarliga frågor om vem eller vilka som ska få makten över AI. Existerar det redan ett superintellekt redo att gripa den? Har vi redan nu kommit så långt att vi inte ens märker när vi inte fattar egna beslut eller förstår då vi blivit spelknappar i en marknadsstyrd diktatur?

Det är inte den intrikata intrigen, det experimentella språket eller karaktärsskildringen som gör denna bok så fascinerande. Nej, det är att den både minutiöst och fantasifullt beskriver en tillvaro som halvt om halvt redan är här.

Marc Uwe Kling: Qualityland.
Översättning: Rebecca Kjellberg.
Thoren & Lindskog, 2020.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.