Asghar Farhadi tillbaka på sin mammas gata

av Zinaida Lindén

Den tvåfaldigt Oscarsbelönade Asghar Farhadi (Nader och Simin – En separation, The Salesman) filmar igen i Iran, efter en kort parentes i Spanien. Och visst har hans nya drama Hjälten (A Hero) fått applåder: filmen delade fjolårets Grand Prix i Cannes med Juho Kuosmanens Kupé nr 6.
Skyltmålaren och kalligrafen Rahim (Amir Jadidi) är en skuldfånge som sitter i ett gäldenärsfängelse. Under två dagars permission umgås han med sin fästmö (Sahar Goldust­) som har hittat en handväska med guldmynt. Tillsammans planerar de att sälja mynten för att betala Rahims långivare, men summan räcker bara till för halva skulden, så Rahim beslutar att återlämna handväskan till dess ägarinna och hänger upp annonser där han anger fängelsets telefonnummer. Snart dyker en dam upp hos Rahims syster och får handväskan av henne.
Vips blir Rahim hjälteförklarad för sin goda gärning: han intervjuas i tv och prisas på sociala nätverk. Kronan på verket blir ett hedersdiplom som han får av en välgörenhetsorganisation som startar en insamling till hans förmån, så att han kan betala bort sina skulder.
Men faktum är att Rahim är en baddare på att skjuta sig själv i foten. Hans försök att utnyttja sin hjältestatus sätter igång en lavin av nya tråkigheter. Rahim är frånskild och det var hans föredetta svåger (Mohsen­ Tanabandeh) som lånade honom pengarna. För att kunna göra det blev svågern tvungen att offra sin dotters hemgift. Nu blir han utmålad som hjärtlös i offentligheten. Förståeligt nog är dottern (spelad av regissörens egen dotter Sarina­ Farhadi­) allt annat än förtjust i Rahim. Till råga på allt börjar Rahims tioårige stammande son (Saleh ­Karimaei) känna sig som en schackpjäs i de vuxnas massmediala spel.
Liksom tidigare utnyttjar Farhadi även här skickligt tittarens känslor och ser till att våra sympatier pendlar mellan de olika karaktärererna. Här finns fascinerande miljöer i staden Shiraz, ett myller av bifigurer och intensiva dialoger.
”Till Guds ära” lyder dedikationen som skymtar i början av filmen, men någon riktig religiositet finns här inte. En massa skarpa iakttagelser ger ett tvärsnitt av det moderna samhället, inte bara i Iran. Massmediernas manipulativa agenda, de sociala nätverken som sprider information som löpeld, människans behov av att se omvärlden som svartvit – allt detta gör filmen som på ytan har drag av dokumentär relevant för vem som helst. Samtidigt känns Hjälten lite väl konstruerad, här saknas den passionerade approach som kännetecknade Nader och Simin. Den labyrintiska intrigen och de fina rollprestationerna får säkert mången att sitta fastklistrad genom hela filmen och uppleva den snygga finalen som en nåd, men efteråt infinner sig kanske en känsla av déjà vu.

Hjälten (A Hero). Manus och regi: Asghar Farhadi. Foto: Ali Ghazi. Arash Ramezani.
I huvudrollerna: Amir Jadidi, Sahar Goldust, Mohsen Tanabandeh, Saleh Karimaei, Sarina Farhadi.
Drama. 127 min. Iran, 2021.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.