Vem tämjde dig?

av Emma Juslin

I samlingen prosalyriska texter Hur kärlek fungerar tar Emma Ahlgren avstamp i den österbottniska minkfarmningen genom en kontaktannons: ”Glad och sprallig minkhona söker likasinnad för // sällskap och inavel// Gillar långa promenader, pälsvård // Pedersöre.”

Liknande underfundiga kontaktannonser återkommer sedan med jämna mellanrum, men den första sätter även tonen för samlingen, där det mänskliga behovet av längtan och samhörighet är nära förbunden eller rent av förväxlad med djurens känslor eller människans projektion av sina egna känslor på djuren. För att parafrasera en titel på en essäsamling av Rafael Donner; människan är ett känsligt djur. Men kan ett djur vara en känslig människa? Visst, i Ahlgrens litterära universum kan en uttråkad tamkatt byta plats med en skoltrött tonårsflicka och en förpubertal pojke kan krympa till insektsstorlek för att sedan försvinna. Detta må låta för kafkaliknande för att fungera, men Ahlgren bemästrar det absurda med finess och varje enskild text vidgar på sätt eller annat förståelsen för det mänskliga och förhållandet till djuren.

I den inledande prosalyriska texten är det unga berättarjaget på en minkfarm. Trots att de vuxna i omgivningen understryker hur humant minkarna behandlas, och mycket av denna behandling sker i det fördolda, genomskådar berättarjaget detta och hen konstaterar lakoniskt: ”Min syster och min bror berättade ofta saker som jag kanske inte hade behövt veta. Redan som mycket liten förstod jag hur kärlek fungerar.”

Trots samlingens titel serveras det inga entydiga svar på hur kärleken fungerar, men underförstått funkar inte kärleken som ett abstrakt begrepp inlindat i rosa fluff. Eller för att omformulera; vad innebär kärlek för en tamkatt, en daggmask eller en hund?

Ahlgren gestaltar karaktärer och varelser som på sätt eller annat är vilsna i tillvaron, obekväma i sina kroppar eller som inte vill leva upp till omgivningens krav och förväntningar. Med en beundransvärd precision och ett väl utarbetat språk ringar Ahlgren in det absurda i att vara människa – vem tämjde dig? Och parallellt de ohemula vis på vilka människan stundom behandlar djuren och varandra. Tillika hur det ändå finns en tillgivenhet, en vilja till gemenskap och empati. Kan det kallas kärlek?

De prosalyriska texterna är till ytan humoristiska, men vid närmare läsning blottlägger de ett tragikomiskt bråddjup. Många av Ahlgrens läsare (må de vara otaliga) kommer att betrakta sin tamkatt, hamster, baby eller sig själva på ett annat sätt efter avslutad läsning och vad är det om inte själva litteraturens essens, hur bra litteratur fungerar?

Emma Ahlgren:
Hur kärlek
fungerar
Schildts &
Söderströms, 2022

Lämna en kommentar