Feelgood om flygande farmor

av Sara Pollesello

När farmor flög handlar om en ganska ensam nioårig pojke som lämnas hos sin farmor i några veckor, då föräldrarna åker på arbetsresa till Kuwait.

Joel känner inte sin farmor så bra och har måttligt stor lust att bo i hennes kattpissluktande lägenhet, där det bjuds på fryst soppa till middag varje dag. Dessutom gör farmodern knappt annat än sitter framför datorn och lägger patiens. De femtiosex dagar Joel ska vara hos farmor känns som en evighet. Annika Sandelin lyckas utmärkt förmedla känslan av gammal tantlägenhet och Joels frustration över att vara fast där.

För att underhålla sig får Joel en bunt av farfars gamla Fantomen-tidningar och en ny värld öppnas för honom. Snart får Joel ändå annat att tänka på än trikåklädda superhjältar i serietidningar. Farmor har nämligen fått vingar. Farmor själv förhåller sig till en början rätt likgiltigt till vingarna. Joels fråga om huruvida farmor kan flyga skrattas bara bort:
”Knappast! Hur skulle det se ut om jag, gamla tanten, plötsligt började flyga?”

Tack vare serieböckerna och intresset för superhjältar blir Joel kompis med Jemina, och tillsammans bildar de en hemlig Superhjälteklubb. Att Joel känner en som kanske faktiskt är superhjälte vågar han ändå inte berätta – vem vet om Jemina skulle tro honom?

Farmor är definitivt ingen typisk superhjälte. Mest vill hon bara äta pizza. Något intresse för att prova vingarna – eller ens nyfikenhet över varför de plötsligt vuxit fram, avslöjar farmor inte heller. Åtminstone inte för Joel. Det är nämligen Joel som återger handlingen i berättelsen, alltså får läsaren aldrig veta precis vad som rör sig i farmors huvud.

Så småningom börjar farmor ändå öva sig i att flyga och tar till slut även med sig Joel på en hisnande flygtur över ett nattligt Helsingfors, magiskt återgiven i Jenny Lucanders illustrationer. När det verkligen gäller tvekar inte heller farmor att använda sina superkrafter för att skipa rättvisa. Tyvärr ser rättvisan inte alltid riktigt ut som Joel hade önskat sig.

Lucanders illustrationer har något Astrid Lindgrenskt över sig – om det sedan beror på den rosaskimrande färgsättningen eller på de sneda husen (typiska för Astrid Lindgrens favoritillustratör Ilon Wikland) får förbli obestämt. Speciellt pärmbilden för tankarna till bilderboken I Skymningslandet (illustrerad av Marit Törnqvist), där herr Liljonkvast tar med den sängbundna och ensamma Göran på flygturer över Stockholm.

När farmor flög är en riktig feel good-berättelse – även om farmor mot slutet tappar sina vingar och Joel flyttar hem till sina föräldrar igen har de två hittat varandra och Joel konstaterar att han ju kan hälsa på när som helst. För att ”prata om hur det var att känna luftdraget under armar och vingar den gången när vi flög tillsammans högt ovanför den blinkande staden.”

 

Annika Sandelin:
När farmor flög.
Illustrationer av Jenny Lucander.
Förlaget, 2022.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.