Låt oss släcka ner

av Ylva Larsdotter

Vi lever i en alldeles för upplyst värld. Nätterna på vår jord är inte längre mörka. Vi har förbannat mörkret och låter ljuset leva där. Ofta i trygghetens namn. Vi vill inte ha det lurande mörkret men istället låter vi oss bländas av felplacerade gatlyktor, industriområden som aldrig släcker ned, arenor med strålkastare, hotellkomplex längs kusterna. Ljusstyrkan ökar år efter år och i moderna storstäder har det blivit nästan omöjligt att utveckla ett äkta mörkerseende, något våra ögon behöver för att kunna fungera.

Allt artificiellt ljus runt omkring oss skapar kaos för fåglar, insekter, däggdjur och inte minst för oss människor. Med fladdermusforskaren Johan Eklöfs ord ”Vi lever i en ljusförorenad värld”. Alla som är intresserade av biologisk mångfald och klimatet ska sätta sig in i hans forskning som är föredömligt presenterat i Mörkermanifestet – om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm. Där visar han hur mörkret är en grundförutsättning för den biologiska livscykeln, ja för vår överlevnad.

Jag googlar nattliga satellitbilder av jorden och ser en planet som bara blir ljusare och ljusare. Ett klot av artificiellt ljus. Vi håller på att ljusförorena rymden. Här på jorden sker det på bekostnad av andra livsformer. Eklöf berättar om fåglar som slutat flytta, nattlevande insekter och fladdermöss har svårt att finna föda eftersom de inte vet om det är dag eller natt, sköldpaddor som istället för att gå mot havet låter sig förledas av gatlyktor. Växternas pollinering uteblir.

Det är välkänt att människans biologiska klocka störs av artificiellt ljus – fetma, depression, hormonrubbningar. Så släck ljuset och må bättre.

Lösningarna på ljusföroreningarna är tämligen enkla. Att det bara skulle vara att släcka ned totalt är inte vägen men att minimera allt överflödigt ljus, rikta om lampor. Vi behöver inte kontorslandskap som står och lyser nätterna igenom. Eller reklamskyltar längs vägarna. Eller ljusslingor i träden för att ”det är mysigt”. Här behövs politiska krafttag för att skapa regler och stifta lagar för att motverka denna form av klimatförstörelse. Låt oss försvara den mörka natten.

För var och en av oss gäller att fånga mörkret. Bli dess vän och njuta av det – vi kommer att bli berikade.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.