Mångfald och bredd i text och bild

av Louise Buenafe Mistén

Dikter för små öron är Nina Grans debutbok, med illustrationer av Sanna Mander.

Min mormor sa alltid att man ”får vara som man är, nu när man inte blev som man skulle”. På något sätt omfamnar hela denna lilla (men stora) diktbok hennes talesätt. Här finns en oerhörd mångfald och bredd i både textinnehåll, språk, och bild. Och det finns något för alla: dikter med rim och utan rim, dikter om välkända djur som sjöhästen och dikter om lite knasiga djur som lipsillen eller ylvargen. Det erbjuds en art för varje personlighet.

Pussgurkan är glad och trind
liten, ivrig, söt
Pussen borras mot din kind
intensiv och blöt

Det är alltifrån gosigt och nära till argt, gapigt och vilt. Hela tiden med stor igenkänningsfaktor och glimt i ögat. Det går också att välja djur efter dag eller stämning. Vem har inte varit snorvalpen, under de senaste årens pandemi?

Det bubblar i snorvalpens stockade nos
det värker i öron och hals
Det gröna snoret vill rinna sin kos
men kan inte snytas alls

Nina Gran må vara debuterande författare men det är tydligt att hon är erfaren barnkulturpedagog, och tillsammans med välmeriterade Sanna Manders färgstarka och brokiga illustrationer blir varje text en egen värld. I dikten ”Skuttharen” gör texten plötsligt lite som den själv vill och orden skuttar med på sidan:

Skuttharen har

myror i byxan
flax i tassen

hopp i kroppen
spring i benen

Efter att ha träffat de olika djuren avslutas boken med tre mysiga godnattdikter. Det går därför utmärkt att läsa detta som en berättelse, från pärm till pärm. Det fungerar lika bra att utse dagens dikt, något att varva upp eller ner med. Dikterna kan plockas fram i alla stunder – för tröst eller för fniss.

Unikt för boken är att baksidestexten föräras med den helt egna dikten ”Drömmar”, som alltså inte finns inne i boken. Denna dikt är min mormors stående uttryck i ett nötskal, och en lovsång om att var och en duger alldeles utmärkt som just den är.

Denna fenomenala samling korta dikter har en helt egen ton och bildkomposition med nya spännande upplevelser på varje sida.

Nina Gran:
Illustrationer: Sanna Mander.
Dikter för små öron.
Förlaget, 2022.

Lämna en kommentar