Passionen avtar på Blaue Frau-föreställning

av Salla Aldrin Salskov

Blaue Frau granskar kärleksdiskurser i sitt deltagarbaserade verk Crimes of Passion.

Blaue Fraus deltagarbaserade verk Crimes of Passion inleds med ett brandtal av Joanna (Joanna Wingren), inte olikt ett TED-talk, om hur destruktiva kärleksdiskurserna i vår samtid är. De lovtalar den romantiska kärleken som vägen till lyckan, trots att besvikelse, smärta och saknad är en minst lika stor del av populärkulturens beskrivningar av kärlek. Framför en scen där dekoren påminner om nyreligiösa element, talar Joanna sig varm om hur låttexter, dejtingprogram och erfarenheter av Tinder betingar oss att tro att den romantiska kärleken levererar lycka i livet. Detta är en villfarelse eftersom förälskelsen kan liknas vid en hormonellt producerad galenskap som leder till fenomenet seriell monogami, som i sin tur ofta levs ut på bekostnad av vänskapsrelationer. Längtan efter kärlek och kicken som förälskelse kan ge då serotonin, dopamin och kortisol skapar njutning, stress och kaos i oss kan vara beroendeframkallande och leda till missbruk. Det är dags, förkunnar Joanna, att ta kontrollen över sin hjärna och som Susanne Brøgger skrev redan på 1970-talet – att frälsa oss ifrån kärleken! I publiken sitter Sonja (Sonja Ahlfors) och nickar. Det fattas bara ett ”Amen!”

Publiken introduceras därmed till det registrerade religiösa samfundet Companions, som ska säkra – även under pandemiliknande förhållanden – att människor får träffa varandra. Det enda som krävs för medlemskap är att man följer Companions värderingar: respekt, empati och ömsesidighet. Vi får bekanta oss med Christoffer (Christoffer Mellgren) som med hjälp av hjänstimulans ska omprogrammeras: istället för förälskelsens kaos ska trygghet skapas. Vi träffar också Stefan (Stefan Åkesson), en erfarenhetsambassadör som berättar om hur han hittat fram till ett fritt liv då han gett upp kärleken och satsat på vänskap istället. Där kärleksrelationer skapar kaos i ditt liv, endast villkorlig trygghet, skapar vänskap beständig trygghet, ömsesidighet och gemenskap. Är du villig att släppa taget om det som stått i vägen för ett liv i lycka?

Under det interaktiva verket fårpubliken diskutera vänskap, kärlek och beroende, lära känna varandra och knyta vänskapsarmband i en gemytlig atmosfär under samfundets vakande öga. Iscensättningens estetetik med pastellfärger, samfundets logo och lokalerna inger en känsla av att bli lockad in en sektliknandegemenskap.  Dennis Hanssons figur som sektledare som vi möter (alltför) flyktigt bidrar till en stämning som gör att vi inte är helt på det klaramed om Companions mässar vänskapens budskap eller om det lurar en mörk avigsida bakom kulisserna. Uppsättningen är lovande, men den kritiska udden, passionen, avtar ju längre föreställningen fortskrider, vilket kanske är en sidoeffekt av att Companions medlemmar redan är frälsta och fria. Risken med ett deltagarbaserat verk är givetvis att helheten beror på deltagarnas insats. Samtidigt känns det som att poängen med verket går hem under första tredjedelen. De sista delarna känns snarare som att delta i spel och lek på en utdragen rekreationsdag på arbetsplatsen.

 

Foto: Lina Aalto-Setälä

 

Blaue Frau: Crimes of passion. Koncept: Joanna Wingren, Sonja Ahlfros, Stefan Åkesson. Processledare och dramaturg: Stefan Åkesson. Framförs av: Sonja Ahlfors, Joanna Wingren, Christoffer Mellgren, Dennis Hansson, Stefan Åkesson. Scenografi: Paola Fernanda Guzmán Figueroa. Kostym: Aino Simola. Ljus: Alina Pajula. Ljud: Iida Hägglund. Spelades till 14.5 2022

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.