Alla chefredaktörer borde avgå efter ”jauhojengi”-ankan

av Janne Wass

“Använder statsministern kokain?” frågade på allvar alla stora nyhetsmedier i Finland under gårdagen, efter att Iltalehti publicerat ett videomontage från en hemmafest där Sanna Marin syns dricka, dansa och sjunga – och där en kvinna utropar något som enligt Iltalehti skulle vara “jauhojengi” (mjölgänget). Enligt Iltalehti ska detta “mjöl” ha stått för “kokain”. Så fick då statsministern morgonen efter att videon från en hemmafest, filmad för någon vecka sedan, läckt ut i offentligheten, stå inför den samlade politiska pressen och svara på om hon använder kokain. 

Nyheten lyftes upp på alla stora dagstidningars och tv-nyheters webbsidor. Ingenstans fanns en nyhetschef eller en chefredaktör som vågade trotsa webbens klickcykel och ta ett steg tillbaka för att ta reda på vad det hela egentligen handlar om. 

Sedermera visade det sig att det är oklart vad som egentligen ropas på videon. I klippet som avses sjunger ändå Marin och hennes kompisar med i låten “Selvä päivä” av artisten Petri Nygård, en låt som bland annat innehåller lyriken “Jalluu, kossuu ja kaljaa” samt “Paljon Lemmyy ja otan Hennyy/Jäätävä polte ilman Renny”. Den första strofen betyder “Jaloviina, Koskenkorva och öl”. Våra icke-finska läsare torde vara bekanta med Koskenkorva. Jaloviina (“Ädelbrännvin”) är den andra “nationalspriten”, ett slags billig brandyimitation. Den andra strofen betyder “Jag avgudar Lemmy och dricker Hennessy”. Den tredje är sedan till och med smått poetisk. Den kan tolkas som att det bränner i magen utan Rennie – men “Jäätävä polte” är också den finska titeln på Renny Harlins debutfilm Arctic Heat, dvs. “Arctic Heat utan Renny”. 

Hursomhelst – många noterade att med tanke på låten som Marin & Co sjunger med i, är det betydligt mer sannolikt att det som kvinnan ropar på slutet av videon har att göra med “jallu” snarare än “jauho”. Vidare är det flera som noterat att ordet “jauho” inte används som slang för kokain. Och varför skulle någon mitt i en recitation av Petri Nygårds låta skrika ut “kokaingänget” i kameran? 

Inga sådana betänkligheter stoppade ändå något av de stora mediehusen – Sanoma, MTV, Yle, KSF Media, eller någon annan, att stort slå upp nyheten om misstankar om att Sanna Marin skulle använda droger. Det var ingen nyhetsredaktion som drog parallellen mellan låten som spelades och utropet, utan den kom från sociala mediers användare själva. 

Dessutom: helt oberoende om det är “jauhojengi”, “jallujengi” eller “jalluu, Jenny” som utropas i videon, så borde ansvarstagande politiska redaktioner ha lite mer belägg för att gå ut med anklagelser om att landets statsminister går på kokain. Då ett stort mediehus ställer en dylik fråga, antar publiken att det finns någon bevisföring bakom den. Att fråga om statsministern är en knarkare är i samma kategori som att fråga om du slutat slå din hustru. När insinuationen en gång är ute i offentligheten, går den inte längre att ta tillbaka, oberoende av hur mycket den i efterhand dementeras. 

Nyligen uppmärksammade forskning att Iltalehtis politiska redaktion är tydligt partisk med fördel de borgerliga partierna, och målat de rödgröna partierna i ett avsevärt sämre ljus oavsett om de varit i opposition eller regeringsställning, än de borgerliga partierna. Man kunde gå så långt som att säga att Iltalehti gör sitt bästa får att få Marin-regeringen avsatt – därför har tidningen också tidigare stort slagit upp de så kallade “skandalerna” kring Sanna Marins festande och matinköp. Det är mot denna bakgrund det är oroväckande ur den finländska demokratins synvinkel att även seriösa nyhetsmedier obetänksamt hoppar på den här typen av obefogad ryktesspridning i offentligheten. Men inte bara det: det är dålig och ansvarslös journalistik oberoende av vem ryktena skulle handla om. Här borde någon chefredaktör eller nyhetschef ha dragit i handbromsen. Men på inget av vårt lands stora medier fanns det en ansvarig redaktör med såpass mycket ryggrad. Gårdagen var en dyster dag för landets journalistik. 

Och nu ska vi inte ens gå in på den bisarra diskussionen om huruvida landets säkerhet är hotat varje gång statsministern tar ett glas vin med sina kompisar.

 

EDIT: ”Samlingspartiet” ändrat till ”de borgerliga partierna”.
EDIT: Forskningen handlade om Iltalehti, inte Ilta-Sanomat.

10 kommentarer

Ylva Edlund 19 augusti, 2022 - 11:31

Bra sagt. Det är tråkigt att också stora tidningar nuförtiden endast tänker på att få flest klick. Det är också dumt av Marins vänner att publicera fåniga videor, det hör till god ton att fråga de inblandade om man får publicera på some. Slutligen är det tråkigt att kvinnor jämt synas i sömmarna mera än män, ( Kekkonen och grabbarna var minnsann plakata ibland och det minskade inte på trovärdigheten). Nymoralismen o vaktandet på kändisars privatliv är över huvudtaget motbjudande.

Reply
Thomas Romantschuk 19 augusti, 2022 - 11:42

👍

Reply
Saliven Gustavsson 19 augusti, 2022 - 12:38

Fuckin great, Wass (not Was)!!!

Reply
Pete Willberg 19 augusti, 2022 - 22:01

Hmm. Men det var ju nog kokain på festen – hur de än försöker förklara det…

Reply
Ny Tid 22 augusti, 2022 - 16:53

Hej Pete! Det var nyheter för mig att det finns bevis på det! Vad har du för källa på det?
/Janne

Reply
Johan Nyberg 20 augusti, 2022 - 13:48

Bra vinkling på farsen.

Reply
Thomas Kreander 22 augusti, 2022 - 16:32

1. Jag anser att en ordentlig utredning borde ske gällande festernas deltagare. Kanske bland dem finns ”jauhojengi” medlemmar och dem borde man ju få fast. Dessutom borde deras kameror undersökas för att eventuellt reda ut vem som skickat omkring materialet.
2. En statsminister skall alltid, alltså alltid, ha säkerhetsmän i närheten – som i dessa fall skulle se till att hon tryggt kom hem. Var fanns säkerhetsmännen ?
3. Konstigt att ministern alltid tycks ”fira” ensam med sina sk vänner. Var är hennes man? Är han så förståndig att han inte deltar i sådana här fester kanske ?

Reply
Catharina Sunngren 24 augusti, 2022 - 13:00

Men släpp det nu! Jag blir så trött på alla negativa tankar, speciellt från män!
Lider landet av mindervärdeskomplex? Jante på högsta nivå!

Reply
Bengt 27 augusti, 2022 - 03:39

Vad har hänt med Finland, en gråtande flicka som statsminister?

Reply
Alex 15 september, 2022 - 17:02

Vad för slags undermänniska måste man vara för att bli hysterisk över att en ledare visar känslor? Det finns massor av saker att kritisera regeringen Marin för, men all upprördhet kring hela det här fallet har varit storartad lyteskomik.

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.