Varför ska jag avstå när ingen annan …?!

av Anna Simberg

Så har jag tänkt ibland. Och jag är inte fem år enligt folkbokföringen. Bara mentalt. Varför får inte jag flyga när alla andra flyger! Det är knappt ens en fråga, mera en missnöjesyttring. Jag fattar inte vad de andra håller på med, de som flyger hit och dit. Vi är alla en del av problemet, fattar de inte! En dag när jag kände mig vuxen och på riktigt ides inse att också jag måste göra nånting för att jordklotet ska gå att leva på, etablerade jag en spärr i mig och den låter mig inte ta flyget längre. Jag hade också en bil som jag en vuxen dag avstod ifrån, för att världen helt enkelt kommer att bli en olidlig plats om alla ska ha bil

Jag är oftast nöjd över besluten fast det är lite obekvämt, men ibland undrar surpuppan i mig varför alla andra lever på som om inget hade hänt. Varför är det bara jag som har transportproblem! Varför får de kasta in sina grejor på bakbänken och gosa i sina varma bilar när jag ska stå och frysa på hållplatsen med tunga och bökiga kassar!

År 2012 beslöt Köpenhamns kommunpolitiker att staden ska bli världens första klimatneutrala huvudstad år 2025. De har redan lyckats sänka koldioxidutsläppen med över 1 miljon ton, vilket är 75 procent av utsläppen. De har satsat stort på kollektivtrafik och cykelvägar som köpenhamnsborna flitigt använder. Men staden fortsätter växa och det gör också antalet bilar som drivs med fossila medel. Man kunde lätt tycka att det är hopplöst, men de glada cyklisterna verkar också ha annan motivation för sitt cyklande än bara miljön. De kommer snabbare fram, de slipper parkeringsproblem, det är billigare och deras kondition förbättras.

Helsingfors miljömål är anspråkslösare, staden ska bli klimatneutral år 2030. Strategier för att nå det målet är bland annat att ”Helen ska vara­ förberett på att lägga ner Sundholmens kolkraftverk före 2029” och ”Helsingfors fattar inga nya investeringsbeslut om bioenergianläggningar… ” Va! En stor del av mitt fotavtryck kommer från den dåliga energipolitiken i form av fossilt producerad fjärrvärme! Varför ska jag skärpa mig när… !!!

Vad är mitt miljömål då? Fortfarande använder jag för många jordklot fast jag lämnat bort bilen och flygandet. Mest handlar mina miljömål om mat och olika tjänster. För att vi ska uppnå 1,5 graders-målet ”måste koldioxidavtrycket från levnadsvanorna minska med över 90 procent jämfört med nu”, säger Sitra. Och alla andra.

Till och med femåringen i mig tycker nu att det är skönt att ta bussen, jag kan titta ut genom fönstret, glo på människor, pilla på telefonen. Mitt vuxna jag gillar att kunna stänga ögonen ibland istället för det eviga vrålstirrande på trafiken och oron att köra på plötsligt uppdykande barn, äldre gubbar på cykel, igelkottar, virriga bilister, konstigt parkerade bilar. Och så är det mycket lättare att uppnå målet i stegräknaren.

Hur ska jag övertyga allålders gottegrisen i mig att sluta med all miljöpåfrestande mat och sluta roa mig med prylar och olika tjänster. När andra inte gör det!!!

Suck.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.