Indien firar 75 utan varken Gandhi eller Nehru

av Pär Fredborn Larsson

Mangosäsongen är liksom monsunen på upphällningen och under trafikstockningar cirkulerar försäljare mellan fordonen och säljer flaggvimplar. När trafiken lossnar syns affischer på busshållplatser för det styrande partiet BJP och premiärminister Narendra Modi. ”Thank you Modiji” står det, ”tack, käre Modi”.

Narendra Modi uppmanade i sitt månatliga radioprogram den sista juli alla medborgare att skaffa sig en indisk flagga. Anledningen är att det på måndagen 15 augusti är 75 år sedan Indien blev självständigt, och målet i kampanjen är att 200 miljoner hem ska köpa flaggan.
Narendra Modi och Mahatma­ Gandhi har ideologiskt sett inte mycket gemensamt, men något de båda har känsla för är dramaturgi och teatraliska gester. Mahatma Gandhi klädde sig som en sprätt som ung advokat i London och Sydafrika innan han tog på sig den vita skrud han gjorde sig känd för. Narendra Modis klädsel stack inte ut fram till pandemin, men numera har han odlat ett långt skägg, troligtvis i syfte att framstå som en from mystiker, och låter sig filmas när han sätter sig i lotusställning för att meditera. Narendra Modi – som till skillnad från flera av sina företrädare inte är utbildad i England – drar nytta av sin enkla bakgrund som många kan identifiera sig med, hans far sålde te på en tågperrong. Numera kallar han sig själv en fakir. Länge var han inte välkommen i flera länder eftersom tusentals muslimer mördandes i Gujarat 2002 då han var guvernör i delstaten.

Sedan Jawaharlal Nehru proklamerade Indiens självständighet 1947 har landet i stor utsträckning styrts i av familjen Nehru-Gandhi ­(Jawaharlal Nehrus dotter Indira gifte sig med Feroze Gandhi och familjen som länge styrt Kongresspartiet är alltså inte släkt med Mahatma Gandhi) men i dagens Indien är Nehru påfallande frånvarande. I en video som indiens kulturministerium släppt med anledning av sjuttiofemårsfirandet och flaggkampanjen syns varken Jawaharlal Nehru eller hans vän Mahatma Gandhi. Istället figurerar Bollywoodstjärnor, indiska landskap, Narendra Modi, och två statyer som föreställer ­Subhash Chandra Bhose och Vallabhbhai Patel.

Nationalisten Subhash Chandra Bhose och Vallabhbhai Patel var politiker och samtida med Nehru och Gandhi, och är särskilt omhuldade av den politiska högern. 2018 invigdes världens högsta staty, föreställande Patel. Den är 182 meter hög.

Den nuvarande regimen vill att Indien ska ge intryck av att vara hårt och macho, menar Tushkar A. Gandhi, vars farfars far var Mahatma Gandhi. I samklang med detta så har de hinduiska gudarna blivit köttigare och mer maskulina. Gudar som haft androgyna drag ser numera ut som bodybuildare. Och när Narendra Modi avtäckte en ny staty på regeringshuset i Delhi, en kopia av Ashokas pelare i Sarnath, visade stenlejonen sig vara mycket mer muskulösa än sina mer än två tusen år gamla föregångare.

När Jawaharlal Nehrus barnbarnsbarn Rahul Gandhi, Kongresspartiets ansikte utåt, nyligen åkte till England och gav en intervju med anledning av sjuttiofemårsfirandet påmindes åhörarna om att han saknar talets gåva och har svårt att hävda sig mot exempelvis Modi. Rahul Gandhi har kritiserat flaggkampanjen, och sagt att den hindunationalistiska organisationen RSS som Narendra Modi fostrats i aldrig anammat den indiska flaggan. Men idag vajar den indiska flaggan från fönster och fordon i Delhi.

Text & foto: Pär Fredborn Larsson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.