Rörigt men rörande om kulturkrockar, kärlek och musik

av Zinaida Lindén

Clio Barnard (The Arbor, The Selfish Giant) har blivit kallad en Ken Loach för vår tid. I hennes skildringar av vanliga människors vardag är den politiska dimensionen inte lika påtaglig som hos Loach. Ändå finns den här: då jag ser filmen Ali & Ava, en bro­byggare mellan olika kulturer i det brittiska Bradford känns det som om den handlar om arbetarklassen.

I själva verket försörjer den skäggige, lite barnslige Ali (Adeel Akhtar­) som har pakistanska rötter sig som hyresvärd medan den moderliga irländskan Ava (Claire Rushbrook) jobbar som skolassistent. Slumpen för dem samman i skolan där dottern till en av Alis hyresgäster går.

Medan Ali skjutsar Ava hem diskuterar de varandras musiksmak. Hon gillar country, han föredrar techno. Annars spelar soundtracket en av huvudrollerna i filmen. I en scen bidrar musik till att avvärja en otäck incident då några unga pojkar kastar sten på Alis bil.
Det dröjer innan Ali och Ava börjar känna sig bekväma i varandras sällskap. Båda bär på en del hemligheter och svåra livserfarenheter.

Ali är gift, men hans äktenskapsliv har för länge sedan ersatts av kyskt kamratskap. Varken han eller hans fru vågar anhålla om skilsmässa för att inte göra tjocka släkten besvikna. Hon studerar och vill gärna flytta till en egen bostad. Några barn har de inte.

Ava har fyra vuxna barn från olika förhållanden och dessutom några­ barnbarn. Hennes son Callum (den ypperlige Shaun Thomas från The Selfish Giant) är allt annat än entusiastisk över hennes nya bekantskap. Det går så långt att Callum hotar Ali med ett svärd. Callums far är död men han finns med i bilden på många sätt – en av filmens starkaste och mörkaste linjer.

Annars är den 95 minuter långa filmen överbefolkad och ganska ­kaotisk. I början kan det vara svårt att förstå vad som händer och vem som är vem. Ole Bratt Birkelands rörliga kamera för tankarna till Dogma 95-filmerna. Tvivelsutan tangerar Barnard en hel del viktiga ämnen, men har hon kanske alldeles för många bollar i luften?

I vilket fall som helst är hennes nya drama en trovärdig och oförutsägbar hjärtevärmare. Rushbrook (Secrets and Lies) gör en särskilt minnesvärd insats som Ava, med Akhtar som värdig motspelare. Tillsammans har de levt sig in i sina rollkaraktärers innersta väsen. Ali och Avas kärlek är allt annat än blind. Den är försiktig, lite klumpig, men alltigenom ärlig och rörande.

Ali & Ava.
Drama. 95 min.
Storbritannien, 2021.
Manus och regi: Clio Barnard
Foto: Ole Bratt Birkeland
I huvudrollerna: Adeel Akhtar,
Claire Rushbrook, Shaun Thomas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.