AI-utopin är på väg, men för vem?

av Karstein Volle

Den här typen (se bilden ovan) av artificiell intelligens åskådliggör enormt väl vad som händer inom automatisering och varför vi behöver medborgarlön förr snarare än senare.

Att arbeta med bilder är en av de mänskligaste disciplinerna som finns. Man dekonstruerar allt runtom sig, ser hur det ser ut och återuppbygger det. Form, förståelse, funktion, perspektiv och perception. Allt som finns i den här mänskliga upplevelsen vi är en del av. Det finns startupteknologier som redan idag gör mycket konst överflödig. Folk ser inte skillnad.

De kanske till och med föredrar AI. Algoritmen har trots allt lärt sig av det bästa inom bildkonsten.

Personligen gillar jag möjligheterna, det finns poesi i ”glitcharna”, och glapp och ”kuslighetens dal” kan lära oss ett och annat om vad det betyder att vara människa.

Därför är den här bilden den perfekta illustrationen på vad som är på gång.

Automatiska inlärningsalgoritmer hittar just nu nya sätt att teoretisera fysik utan all viktoriansk barlast. Nytt språk blir spontant konstruerat och nya semantiska kopplingar strömlinjeformar nya möjligheter och idéer inom … allt, egentligen.

Alla de stora biltillverkarna arbetar för närvarande med teknologi för självkörande bilar. Allt det här är extremt fascinerande och absolut nödvändigt för mänsklig utveckling.

Det innebär också massarbetslöshet – en förlust av arbetsplatser på en skala vi inte har sett tidigare. För två år sedan förutspådde World Economic Forum, enligt en Forbes-artikel, att automatiseringen kommer göra 85 miljoner jobb onödiga redan år 2025.

Alla som kör godstransporter? Borta. Taxichaufförer? Poff.

Yrken som apotekare, bokförare,­ restaurangarbetare, bonde, kock, radiolog,­ journalist, mekaniker, översättare och bank­analytiker är alla förutspådda att dö ut på grund av automatik och AI. På samma sätt som vi inte har hissförare, råttfångare eller mjölkbud längre.

Det finns enorma delar av arbetsstyrkan som inte har resurserna, den fysiska förmågan eller privilegierna som krävs för att byta karriär.

En stor del av den nuvarande jobbförlusten beror på automatisering och människorna som drabbas försvinner inte bara för att de faller ur jobbstatistiken. Automatkassor i butiken är standard vid det här laget och vi ägnar inte många tankar åt de människor som blev ersatta.

I något skede bör vi acceptera att det inte finns tillräckligt med jobb för alla och ta itu med det, istället för att tvinga människor genom en mängd karriärbyten och traumat av att upprepade gånger bli uppsagd.

Jag är ett fan av automatisering, men regeringen måste inse hur landet ligger. Anden är ute ur flaskan. Både SDP och Samlingspartiet är usla på detta. Samlingspartiet vill som vanligt ta oss tillbaka till något slags feodalism. Samma socialdarwinistiska grejer som har fungerat i årtusenden för de få privilegierade. Mestadelen av automatiseringen drivs av privat kapital utan förpliktelser gentemot det allmänna välbefinnandet. Det finns inget sådant som ett samhälle, som Thatcher uttryckte det.

Sossarna, om man ska döma av de senaste­ FöPL-skandalerna, verkar ha fastnat i en efterkrigstid då människor hade livslång anställning hos en arbetsgivare och de flesta var lönearbetare. Vissa röster inom partiet har menat att nybyråkratiseringen av FöPL-taxorna kommer att sålla bort ohållbara entreprenörskap. Men vad ska folk göra när byråkraterna har ansett att deras levebröd är otillräckligt? Skaffa ett lönearbete som inte har något med deras specialkompetens att göra? Var? Varför?

Saker förändras enormt snabbt just nu, och vi riskerar det skapas en gigantisk underklass, vars enda framtidsutsikter är att utsättas för upprepade förnedringar av det nuvarande arbetslöshetssystemet.

Det är farligt.

Lägg till folkförflyttningen på grund av klimatförändringarna och radikalisering via ­YouTubes internetalgoritmer, så sitter vi verkligen på en krutdurk.

På andra sidan spektret finns också möjligheten för en utopisk värld, där människan kan förverkliga sin potential på sätt som verkar nästan omöjliga att föreställa oss.

Vi måste ta AI och automatisering på fullt allvar och inte vänta på att någon annan gör jobbet åt oss.

Vilket ju kommer att ske, vare sig vi vill eller inte. Helt automatiskt.

 

bild: Jag (Karstein Volle) matade AI-bildgeneratorn MidJourney med den första meningen från krönikan nedan och den spottade ut bilden som illustrerar denna text.

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.