Teaterscen förvandlas till äldreboende i underbar nostalgitripp

av Linn Karlsson

Svenska Teatern har blivit ett vilohem för sedan länge pensionerade skådisar i lyckade musikalfars regisserad av Adde Malmberg.

In på scenen vandrar fem gråhåriga personer med något vilsen uppsyn. De tas emot av en soligt leende yngre sjukskötare. Men ett förakt skymtar bakom skötarens till synes vänliga leende. 

Svenska Teatern har lagt ner sin verksamhet och förvandlats till ett äldreboende för sina tidigare skådespelarstjärnor. Hur det kommer sig får vi inte veta och det är kanske inte heller särskilt relevant. Evigt ung har regisserats av den svenska ståuppkomikern och regissören Adde Malmberg och texten är skriven av schweizisk-svenska Erik Gedeon. Den har tidigare spelats på flera håll i Sverige. Manuset anpassas alltid lite efter lokala förhållanden.

Skådespelarna Elmer Bäck, Nina Palmgren, Mikael Andersson, Anna Hultin Simon Häger och Kristian Nyman spelar alltså äldre versioner av sig själva. De har verkligen hittat 90-åringen inom sig själva och den lyckade maskeringen av Tiitta Stoor har säkert varit till stor hjälp i denna process. I synnerhet Häger imponerar med sin utstuderade mimik och ett övertygande kroppsspråk.

Då sjuksköterskan försvunnit ur sikte kan äldreboendets invånare släppa loss. Diverse åkommor som hör åldern till är inget hinder för dessa fullblodsentertainers, snarare tvärtom. Ackompanjerade av Nyman på flygeln återupplever de sångerna från sin ungdom. Sångtexterna får också helt nya betydelser och ett djup då de framförs av personer som har en hel del erfarenheter i bagaget. Sångnumren är medryckande med en glädje som smittar av sig. 

Vi får höra allt från Aquas tuggummipoplåt Barbie Girl till Radioheads alternativa rockhit Creep, men också många äldre guldkorn. Mellan musiknumren serveras korta humoristiska anekdoter, språkliga finurligheter och slapstick, men spretigheten känns inte problematisk. Några scentekniska överraskningsmoment finns såklart också med, de är något av ett signum för Adde Malmberg.

Sjuksköterskan (Josefin Silén) uppträder med vackra men deprimerande arior, vilket inte är någon stämningshöjare vid äldreboendet. Hennes sardoniska sätt och hånfulla attityd återspeglar hur samhället behandlar äldre personer – människor i en viss ålder ses inte längre som individer utan uppfattas istället som en likriktad grupp som ska sitta och klappa i händerna, sjunga om Jesus och nöja sig med det.

I en intervju för HBL i våras sade Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin att han i det rådande världsläget vill satsa på livsbejakande och positiva berättelser som inger hopp. Det lyckas Evigt ung med synnerligen väl och det är nog just det vi behöver. Det här är en varm och inbjudande föreställning där musiken tar oss med på en underbar nostalgitripp och samtidigt ger välbehövligt hopp inför framtiden.

 

Svenska Teatern: Evigt ung. På scen: Mikael Andersson, Elmer Bäck, Anna Hultin, Simon Häger, Kristian Nyman, Nina Palmgren, Josefin Silén. Regi: Adde Malmberg. Text: Erik Gedeon. Kapellmästare: Kristian Nyman. Scenografi och kostym: Heidi Wikar. Koreograf: Peter Pihlström. Mask och hår: Tiitta Stoor. Rekvisita: Anne Mustarastas. Ljus: Tobias Lönnquist. Ljud: Andreas Lönnquist. Evigt ung spelas hela hösten på Svenska Teaterns Amosscen. 

Foto: Cata Portin

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.