Härliga äventyr med Alfons Åberg

av Camilla Thelestam

När teater är som bäst gör den fantasins kraft fullt synlig och visar vilket kort steg det är från barnens lekar till våra vildaste luftslott och kreativitet överlag. Detta händer i den lilla föreställningen om Alfons Åberg på Svenska Teaterns Nicken-scen. Det blir en hjärtlig och varm stund för både publikens allra minsta (rekommenderad för barn över 3 år) och litet äldre.

Aja, baja Alfons Åberg är baserad på många olika berättelser av Gunilla Bergström. Den första bilderboken om Alfons gavs ut 1972. Därför har en hel del människor i olika åldrar minnen av den lilla krabaten och hans ensamförsörjarpappa. I äkta 1970-talsstil är berättelserna mycket vardagliga och äventyren lätta att känna igen för såväl föräldrar som barn. Allt börjar med att Alfons har flyttat och inte ännu har hunnit få vänner i det nya huset. Och pappor kan ju vara ganska tråkiga då de bara sitter bakom tidningen och inte orkar leka hela tiden.

Utgående från de otaliga bilderböckerna som kommit ut under 50 år har dramaturgen Hans Kumlien bakat in allt det väsentliga om Alfons lilla värld i pjäsen. Det är klart att världen har förändrats otroligt mycket sedan Alfons föddes och att det kan kännas helt konstigt för publiken av idag idag att man inte har mobiler, datorer med mera i pjäsen. Idag kan det också kännas litet våghalsigt att pappan uppmanar Alfons att ensam gå ut på gården. Vi vet ju att pappan är mycket omtänksam och snäll, så det är väl våra närmiljöer som förändrats under de gångna femtio åren.

Ja, själva Alfons fyller nog inte femtio – han får fortsätta vara barn – det är bara vi läsare/åskådare som har blivit så mycket, mycket äldre sedan den första boken, så en nostalgitrip för föräldrar i olika generationer bjuder föreställningen också på.

På Svenska Teatern har regissören David Sandqvist i sin gestaltning tagit vara på allt det färgglada och hjärtliga. Finurligt utnyttjar han både ljud- och bildvärlden på ett enkelt men rikligt och effektivt sätt. Genom skuggspel får vi ta del av mera hotfulla stunder och med hjälp av olika ljudbilder förflyttas vi hux flux såväl till gården som till en fantastisk helikopterfärd ut i djungeln.

Patrick Henriksen som Alfons, Robert Kock som Pappa och Markus Riuttu som såväl Katt, Victor som den osynliga fantasivännen Mållgan är som skapta för sina roller. Den stämning de tillsammans skapar på scenen är mjuk, sympatisk  och inbjudande. Sångerna i pjäsen och musiken, som är arrangerad av Robert Kock, för fram berättelsen som får vingar. Allt som allt bjuder föreställningen på en trygg värld för små åskådare – också sådana som kanske aldrig tidigare har varit på teater.

Foto:  Cata Portin

 

Svenska Teatern: Aja, baja Alfons Åberg!

Baserad på Gunilla Bergströms bilderbokserie.

I rollerna: Patrick Henriksen, Robert Kock och Markus Riuttu. Dramatisering: Hans Kumlien. Regi: David Sandqvist. Scenografi och kostym: Milja Salovaara. Mask: Maria Karhu. Ljud: Kristian Ekholm. Ljus: Tom Laurmaa, Fritjof Barandt. Kompositör: Georg Riedel. Musikarrangemang: Robert Kock.
Premiär 18.11.2022, spelar till 6.5 2023.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.