När nätet släcks över Ukraina

av Adrian Perera

 slutet av året kommer Elon Musk att ha försett Ukraina med satellitbaserat internet värt 100 miljoner dollar. Om inte Pentagon tar över räkningen, åtminstone till en del, blir det slutsurfat i världens mest uppmärksammade krigszon.

Vi talar mer än porrsurfande, faktum är att Musks Starlink-satelliter står till grund för de ukrainska truppernas kommunikation i strid. Nätstrul har enligt CNN satt avgörande käppar i hjulet för ukrainska försök att ta sig in i rysk-ockuperade delar av Ukraina så sent som den sista september. Frågan är vad som händer ifall satelliterna försvinner totalt? Knappast lär det hända, det är väl ändå rimligt att världens största militärkomplex tar över det som hittills varit ett exempel på Elon Musks goodwill? Eller? 

 

Min första tanke när jag hörde om Musks besked var ungefär ”herregud vad en man kan ha mycket makt”. Är det rimligt att en person, som i ett demokratiskt val har en röst likt alla andra, helt uppenbarligen inte är som någon annan? Vad innebär det för stater att samarbeta sinsemellan i framtiden om människor som Musk existerar, eller som det ser ut nu ökar i antal? Att vissa människor bara kan rycka på axlarna och säga ”tyvärr, det här var inte lönsamt längre. Det är synd hur beroende ni är av min godhet, men vad kan man?”

Vad säger det om möjligheten att till exempel bekämpa klimatkrisen, något professor emeritus i nationalekonomi Sixten Korkman menar att förutsätter samarbeten mellan länder på ett sätt marknadsekonomin inte kan förstå eller ens acceptera? Det här är en riktig moralisk fråga, det här är en fråga som inte kan besvaras med hänvisning till individens smak och tycke eller eventuella hänvisningar till vad som skulle föranleda fortsatt trevlig stämning. 

Det må trots allt vara så att Musk nu är värd nästan 216 miljarder dollar, vilket för övrigt inte är långt ifrån Finlands BNP. Det må vara så att Musk förtjänat dessa miljarder lagligt – men vad innebär det för resten av världen att han har dem, att han besitter så mycket resurser att hans lynne kan avgöra ett frontkrig och vem vet – kanske i framtiden hela världens väder?

Vi får väl bara hoppas på att han är god så in i helvetet, för jag misstänker att stater och politiker inte är särskilt intresserade av att gå åt multimiljardärers absurda penningpungar. Inte när det finns andra saker de kan skära i, som invandring.

Lämna en kommentar