Poetiskt och färgsprakande om vardagen och dess vändpunkter

av Felix Mäkelä

Det är något särskilt med att för att komma till sittplatserna vara tvungen att gå genom scenen där konstnärerna redan är i gång. Det blir mer som att dyka in i föreställningen än att sitta och titta på den. 

I höst uppför DuvTeatern två kortare föreställningar i sin studio på G18 i Helsingfors: Två duetter som består av två dansduetter samt karaokekomedin Näkterbaren. De spelas med en timmes paus emellan och biljetter säljs tillsammans eller separat.

Ljuvt om vardagen 

Den första duetten, Vardag med Pia Renes och Carl Knif, ett samarbete mellan DuvTeatern och Carl Knif Company, betraktar vardagen milt och harmoniskt. Åskådaren förs genom veckans arbete och fritid ur Renes perspektiv med dans och bland annat stödtecken, musik och bilder. I den jämna vardagen ges det tid för små stunder och det är speciellt kläderna och fågelsången som försjunker bortom tid och rum.

Innan föreställningen gick det att bekanta sig med centrala stödtecken som visade vägen genom föreställningen. Det gläntade på dörren till den mångspråkiga kommunikationen som den skrivna svenskan och stödtecknen skapade tillsammans med rörelsen.

Mot hoppet

Där Vardagen öppnar för det poetiska i vardagen, öppnar den andra duetten Sense of Hope med koreografi av Carl Knif och Emil Nordman för hoppet, efter en vardag präglad av mobbning.

Nordman och Eero Vesterinen behandlar i en välkomponerad och tydlig helhet Nordmans egna erfarenheter av mobbning, påföljande depression och hur han sedan gått till väga för att få tillbaka sitt liv.

Genom dans, kombinerad med kampsport, och en krita illustrerar de både symboliskt och konkret på golvet vägen genom det förkrossande till inre ro och förlåtelsen. Bakgrund och milstolpar berättas i tal på engelska och handskrivna tankar på engelska projiceras på väggen.

Let it go and let it in

När åskådarna går in genom Näkterbaren till sina platser är det mitt i stammisarnas, Ullas och Toves (Martina Roos och Ida-Lotta Knuutila), karaokeuppträdande. Den urlea Pupu (Kim Gustafsson) försöker städa och dörrvakten Niklas (Karolina Karanen) visar tjänstenit. Det visar sig att stammisarna inte känt behov av att ändra sin repertoar, som består av endast “Let it go” från filmen Frost, titellåten för deras gemensamma lycka.

Som omväxling föreslår Niklas Tomas Ledin, precis som vanligt. Det anses vara bättre än krögaren Robins (Krister Ekebom) önskemål, som personalen kallar för begravningsmusik. I takt med Tomas Ledin tar Niklas tillfället i akt att än en gång berätta om sina före detta älskare (den senaste skulle han gifta sig med någonstans i Sjundeå).

Pupu däremot blickar framåt och längtar efter något större uppträdande än karaoke men vågar inte uppträda själv och nöjer sig med att klaga och lacka naglar tillsammans med Dj:n Kajsa (Roy Eriksson).

Mitt i den stillastampande vardagen sker plötsligt en helomvändning när en alldeles ny kund kommer in. Och den mystiska och solbrända E.T. (Elias Simons) beställer inte ens öl.

Komedidebutanter

Karaokekomedin Näkterbaren i regi av Christoffer Strandberg är DuvTeaterns första komedi medan skådespelarna är bekanta från tidigare produktioner. Där vardagarna i Två duetter bottnar i det självbiografiska tar Näkterbaren sig an vardagen genom karikatyrer. Språkrepertoaren har Två duetters färgstege; tecken, svenska och så Let it go på engelska.

Manuset, som ensemblen skrivit tillsammans, väver med skådespelarprestationerna ihop en varm, queer och ledig komedi som med glimten i ögat sjunger loss egentligen rätt dramatiska och stundvis hopplösa livsöden. Trots bekanta karikatyrer tar manuset även oväntade svängar och lämnar tittaren nöjd i barhörnet.

Komedin börjar redan i broschyren; den första spontana associationen förde tankarna till Yles publikfavorit Pasila (2007–2013) i ett alternativt universum. I själva texten ekade möjligheter att tillämpa den som spex eller som romcom-film. Något med toalettscenens stil påminde mig dessutom om Kummeli.

 

DuvTeatern & Carl Knif Company: Två duetter

Vardag
Koreografi: Carl Knif
Dans: Pia Renes, Carl Knif
Ljuddesign: Janne Hast
Scenografi / Ljusdesign: Joonas Tikkanen
Kostymdesign: Karoliina Koiso-Kanttila
Hår- och sminkplanering: Maria Karhu
Tekniskt ansvarig: Anttoni Halonen
Produktion: Annina Blom, Marjo Pyykönen, Sara Sandén
Fotograf: Yoshi Omori

Sense of Hope
Koreografi: Carl Knif, Emil Nordman
Text: Emil Nordman
Dans: Emil Nordman, Eero Vesterinen
Ljuddesign: Janne Hast
Scenografi / Ljusdesign: Joonas Tikkanen
Kostymdesign: Karoliina Koiso-Kanttila
Hår- och sminkplanering: Maria Karhu
Tillverkning av kostymer: Nina Ukkonen
Tekniskt ansvarig: Anttoni Halonen
Produktion: Annina Blom, Marjo Pyykönen, Sara Sandén
Fotograf: Yoshi Omori

 

DuvTeatern: Näkterbaren – en karaokekomedi

På scen: Krister Ekebom, Roy Eriksson, Kim Gustafsson, Karolina Karanen, Ida-Lotta Knuuttila, Martina Roos och Elias Simons
Regi: Christoffer Strandberg 
Text: Arbetsgruppen
Scenografi och ljusdesign: Joonas Tikkanen
Ljuddesign: Andreas ”Stanley” Lönnquist
Kostym: Maria Rosenqvist
Hår- och sminkplanering: Maria Karhu
Konstnärlig assistent: Sanna Huldén
Rep- och föreställningsassistent: Helena Laxén
Tekniskt ansvarig: Anttoni Halonen
Produktion: DuvTeatern (Annina Blom, Helena Laxén, Sanna Huldén)
Grafisk planering: Susanna Raunio 

 

På grund av den stora efterfrågan har två extra föreställningar satts in torsdag 15.12 och söndag 18.12.

 

Foto: Yoshi Omori

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.