”Jag var tredje horan från vänster”

av Lotta Green

Johanna Ringbom firar 50 år på scen i ny musikalisk föreställning.

Att besöka Teater Josefinas jubileumsföreställning Liv och lust! – 50 år på scen känns lite som att besöka nåt slags storfamilj. Johan Simberg dyker upp på Studioscenen i Åbo Svenska Teater och introducerar duon Johanna Ringbom och Iiro Salmi, samtidigt som han skämtsamt pratar med en bekant i första raden. Med jämna mellanrum hörs igenkännande hummanden och spridda medhåll från publiken. Min bänkgranne språkar gladeligen med mig, liksom damerna i raden framför.

Och så träder Ringbom fram ur mörkret bakom scenen och drar, i glittrande örhängen och en utstyrsel som nonchalant kombinerar festlighet och komfort, igång föreställningen med musikstycket Mitt eget land.

Med tanke på att Ringbom har stått på scenen 8 år mer än vad jag har levt, hör jag knappast till målgruppen när det gäller vilken publik föreställningen mest lämpar sig för. Trots det känner jag mig ingalunda malplacerad, snarare känns föreställningen med sin väl inövade dramaturgi som en varm kokong av nostalgi och berättande. Den är ett rum i vilket tankarna fritt får vandra tillbaka till en tid då kreativitet varvades med hårt arbete och då det fanns rum för människor att utvecklas och bli precis det som de önskade bli. Det här är Johanna Ringbom ett levande exempel på.

Mästerligt berättande

Pjäsen går efter samma koncept som musikföreställningen Josefina 70+ ger inte upp sitt glitter från 2019. Framför pianotangenterna sitter även nu, den eminenta pianisten Iiro Salmi som ackompanjerar musiken och med ett roat ansiktsuttryck följer med Ringboms förehavanden. Då Ringbom mellan musikuppträdandena delar med sig av sina många erfarenheter, både från scenen och från sitt eget liv, går det snabbt upp för en att hon är en mästerlig berättare. Hon talar om vad som har krävts av henne som skådespelare, hur teater i tiderna innebar att man fick rollerna tilldelade och inte hade någon som helst självbestämmanderätt. Hon berättar om dåliga erfarenheter, om regissörer som ständigt såg på klockan eller öppet favoriserade vissa skådespelare. Hon berättar om sin första roll på Svenska Teatern, då hon var “tredje horan från vänster.” Hon berättar om hur osäkerhet ibland kan vara en kreativ styrka, i motsats till att konstant gå omkring med en omotiverad självsäkerhet. Och hon berättar om tacksamhet om steget hon tog ut i det ovissa – att grunda sin egen teaterförening och slutligen rå på sig själv.

Det är inte något nyskapande eller banbrytande artistskap som Ringbom har att bjuda på. Styrkan ligger istället i det frikostiga och personliga, samt i den skaparglädje som strålar ur Ringbom, då hon får göra precis det hon är ämnad att göra. De omsorgsfullt utvalda musikstyckena, gör det faktum att Ringbom med ålderns rätt inte längre har den sångröst hon antagligen i tiderna haft, till en rätt betydelselös bisak. Tillsammans med Salmi, som med sitt träffsäkra jazzpiano tolkar musikstycken som rör sig från Mikael Wiehe till Heitor Villa Lobos, utstrålar duon ett slags självklarhet och en glädje som får den dryga timme som föreställningen tar, att fullkomligt flyga iväg.

Speciellt i Sagodrömmens pianoparti får Salmi låta fingrarna dansa ut över tangenterna i ett solo som avslutas i och med rungande applåder och hejarop. Vaggsången Sov med text av Beppe Wolgers, knyter på ett överraskande sätt ihop föreställningen med världens alla hörn och det faktum att vi alla, varje kväll avslutar dagen genom att förhoppningsvis tryggt lägga ner huvudet på kudden och somna.

Liv och lust! – 50 år på scen är inget mer eller mindre utöver det som lovas det är en hjärtlig och humoristisk musikföreställning som blickar tillbaka på Johanna Ringboms brokiga och innehållsrika karriär.

 

Foto: Pette Rissanen

 

Åbo svenska teater: Liv och lust – 50 år på scenen
På scenen: Johanna Ringbom och Iiro Salmi. Producent: Teater Josefina. Sammanställning och regi: Johanna Ringbom. Arrangemang: IIro Salmi.

 Pjäsen uppförs även på Åbo Svenska Teaters studioscen lördagen den 21.1 kl. 14, seniornätverksträffen i Nordhuset 14.2 kl. 13 samt i Vindängensalen i Esbo 25.2 kl. 14.

Lämna en kommentar