Tre frågor

av Mio Lindman

Till Anna-Sofia Nylund, filmskapare och bildkonstnär, som tillsammans med Camilla Roos, dramaturg, skribent och manusförfattare, har startat den finlandssvenska webbtidskriften Filmvision Finland, vars andra nummer kommer ut i slutet av januari. 

 

1. Vad var bakgrunden till att ni ville skapa tidskriften Filmvision Finland?

Camilla Roos tog initiativet till detta. Det var hon som tog kontakt med mig. Eftersom Filmjournalen lades ner för flera år sedan tyckte vi att det behövs en filmtidning på svenska i Finland, vi tycker också det behövs en tidning som uppmärksammar vad som händer bakom kameran, som alltså inte bara skriver om skådespelare och regissörer. Personligen var jag också intresserad av att tillföra konstfilm till tidningen, något som inte tidigare uppmärksammats så mycket när man pratat om finlandssvensk film. 

 

2. Vilken är tidskriftens målgrupp?

Vi vänder oss till folk i branschen, men också till sådana som är intresserade av film och kultur i övrigt. Många av skribenterna kommer antagligen från den audiovisuella branschen, filmbranschen. 

 

3. Hur ser du på diskussionen om film i Finland? På vilket sätt vill Filmvision Finland bidra till den? 

Vi vill lyfta fram finlandssvenska filmskapare. De kanske inte uppmärksammas så mycket i de övriga medierna. Det händer faktiskt väldigt mycket inom filmen på svenska i Finland. Sedan kommer vi naturligtvis också att ägna oss åt den finskspråkiga filmen. Det som synliggörs vanligen i filmbranschen av de allmänna medierna är ”ändan på tratten”. Vi vill täcka sådant som inte vanligtvis lyfts fram. Jag har exempelvis upplevt att det finns en massa finlandssvenska konstnärer som gör konstfilm men som jag inte fått läsa om eller höra om på svenska. Kanske mera på finskt håll. Det är något som jag personligen vill bidra med. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.