Tre frågor 

av Janne Wass

till Sofie Stara, ledarskribent på Österbottens Tidning och mottagare av det stora finlandssvenska journalistpriset, Topeliuspriset, 2023. 

 

1.

Vad tror du att det säger om dagens samhälle att du tilldelades Topeliuspriset i år?

– En liten del av att jag fick priset kan bero på att jag under pandemin bemötte en konspirationsteoretiker, det nämndes ju även i prismotiveringen. Det säger väl att det under pandemin speciellt behövdes folk som från ledarplats kunde erbjuda stöd och trygghet, och kunde leverera välgrundade tankar och åsikter. 

 

2.

Du har ofta tagit debatten med vaccinkritiker och konservativt kristna som motsatt sig till exempel kvinnopräster och lika rättigheter för hbtqi-personer. Har du varit rädd för att alienera stora delar av läsekretsen?

– Inte har jag varit rädd för det, men det har ju nog hänt. Det har funnits personer som sagt upp sina prenumerationer på grund av något som jag skrivit. Och det är ju synd att man väljer att reagera på det sättet, att helt vägra befatta sig med sådana perspektiv som man inte gillar. Men inte kan vi ju heller bli ett språkrör för konservatismen. Det skulle vara en omöjlighet för mig, både i min yrkesroll och som människa, att inte ta ställning för mänskliga rättigheter. 

 

3.

Om du fick bestämma, vem skulle du ge Topeliuspriset till?

Antti Kuronen borde få Topeliuspriset,
naturligtvis. 

Lämna en kommentar