Ingen kommer undan fascismen

av Lisa Gemmel

I Florida förbereds i skrivande stund en lag som ska förbjuda alla under 12 år att prata om mens i skolan. En tioåring som får sin första mens i skolan kommer, om lagen går igenom, alltså inte att kunna gå till skolsköterskan och be om hjälp. Barnet kanske heller inte kommer att förstå vad som händer, eftersom all undervisning om menstruation kommer att vara förbjuden innan sjätte klass.

Det här är bara ett av många skrämmande exempel från det stora landet i väst de senaste månaderna. Särskilt Florida har, under guvernören Ron DeSantis, blivit skyltfönstret för vad som är många republikaners dröm. Böcker om rasism och HBTQ+ förbjuds i skolor. Under förevändningen om att det ökar friheten får delstatens universitet inte längre undervisa i critical race theory, läran om den strukturella rasism som genomsyrar det amerikanska samhället.

Det vore skönt att kunna säga att det som händer på andra sidan Atlanten inte berör oss, att de konservativa, rasistiska och fascistiska rörelser som sveper över USA kommer att stanna där. Men här i Sverige vet vi att det inte går att blunda för förbuden mot drag shows och försöken att stoppa vård till transsexuella barn.

Vid mer än ett tillfälle det senaste året har Sverigedemokraterna försökt stoppa det av biblioteksanvändare mycket uppskattade Drag Queen Story Hour. I Gävleborg satte den sverigedemokratiska ordföranden i regionfullmäktige stopp för ett luciatåg för att lucian var icke-binär. Sverigedemokraterna är ute efter ett kulturkrig, och ingen vet vem som är näst på tur i skottlinjen.

I egenskap av att vara en adhd-person, deltar jag i en svensk myndighets undersökningar om olika svårigheter personer med olika funktionsvariationer och -hinder kan uppleva i det offentliga. Den senaste enkäten landade i min inkorg för några dagar sedan. Frågorna den här gången handlade om mina mänskliga rättigheter hade blivit kränkta eller förbisedda på grund av min funktionsnedsättning.

Som vit, medelklass och cis-person utan en intellektuell funktionsnedsättning, kan jag oftast maska* mina svårigheter och har än så länge inte blivit diskriminerad på grund av min diagnos. Däremot började jag fundera på vad som händer med mig, och alla andra med en av sjukvården given diagnos som innebär en funktionsnedsättning, om Sverigedemokraterna hamnar i regering och får statsministerposten. Vem kommer de efter härnäst?

Vänder vi återigen blickarna mot USA ryker rättigheter för kvinnor och HBTQ+-personer på löpande band. Den tidigare presidenten Donald Trump drev vid ett framträdande med en person med funktionsnedsättning. Om importen av idéer från USA fortsätter samtidigt som högerpopulistiska och fascistiska partier växer i Europa bör alla som inte är vita cis-män vara väldigt oroliga för vad som kan hända med våra rättigheter.

 

*Maska eller maskera innebär att ha lärt sig hur personer utan en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning fungerar och därmed klara av att dölja beteenden som andra kan uppleva som annorlunda eller konstiga.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.