En dag kan du eller ditt barn bli en flykting 

av Ali Abaday

Jag vet att den här titeln kanske inte låter övertygande. Om du berättar för någon som bor i Finland eller Sverige och som har en god ekonomisk situation att de plötsligt kan bli flyktingar så kommer de förmodligen att skratta åt dig. Jag minns en liknande reaktion från mina amerikanska vänner i juli 2015 när jag berättade för dem att Donald Trump kunde bli president i USA. 

Kanske kunde folk på 2000-talet ha skrattat bort möjligheten att Sverigedemokraterna eller Sannfinländarna skulle få så många röster. Ärligt talat, om någon hade berättat för mig för 10 år sedan att jag skulle skriva artiklar på svenska i Finland 2023, skulle jag ha skrattat och ignorerat det. 

Skönheten och för vissa skräcken i livet är dock att en händelse som verkar ofattbar kan inträffa när som helst och påverka våra liv. Till exempel skulle ingen som bor i Finland tänka att de på kort tid kunde bli en flykting. Men om Ryssland skulle attackera landet och starta ett stort krig, kan en betydande del av befolkningen behöva ta sig till andra länder som flyktingar. Också personer som bor i andra länder står inför vad ukrainare upplever idag. Det finns ingen garanti för att detta inte kommer att hända. 

 

Global klimatförändring är ett relativt långsiktigt men lika allvarligt hot. Trots att 197 länder åtagit sig att begränsa global uppvärmning till 2 grader i Parisavtalet kan det vara svårt att uppnå detta mål. 

Extrapolation, en ny serie på Apple TV, utforskar effekterna av global uppvärmning i den nära framtiden. Den porträtterar berättelser om hur en stor mängd människor kommer att bli flyktingar, om nya sjukdomar som uppstår, ytterligare obalans i naturen på grund av bränder. Seriens manusförfattare Scott Z Burns förutsåg Covid-19 i filmen Contagion (2011). I den här serien visar Burns vad klimatförändringarna kommer att orsaka. 

 

På grund av de kommande klimatkatastroferna vet vi inte vem som kommer att bli klimatflyktingar och vem som kommer att leva på sätt de aldrig hade kunnat föreställa sig. 

Det enda som är säkert är att en klimatkatastrof är på väg. Tänk på hur Robert Koch-institutet genom en studie som genomfördes i Tyskland 2012, i vilken man undersökte ett scenario med ett virus från Asien som sprids i hela världen, i stor utsträckning beskrev vad vi fick uppleva åtta år senare. 

Naturkatastrofer, oväntade skiften i demokratier, krig eller andra orsaker… Nu för tiden kan vem som helst plötsligt bli en flykting. 

 

Förra månaden hänvisade den turkiska skådespelaren Mehmet Ali Alabora, som under en lång tid har bott i Wales, till denna verklighet i ett tal han höll efter att ha vunnit en utmärkelse för sin film Wales is a Nation of Sanctuary. Han sa att alla kan bli flyktingar en dag. Alabora upprepade vad många människor som arbetar med att hjälpa flyktingar säger: ”De är inte bara siffror i statistiken; de är alla enskilda individer. De har alla sina egna livshistorier.” 

Vårt språk, vår religion eller det land vi bor i kan vara annorlunda än ditt, men vi är alla människor och i en katastrof lämnar vi bakom oss dessa identiteter och gör vad vi kan för att hjälpa andra människor i nöd. Detta är vad som gör oss mänskliga. En dag kan vi hjälpa och en annan dag kan vi behöva hjälp, en dag kan vi vara landet som öppnar sina dörrar för flyktingar och en annan dag kan vi vara landet varifrån flyktingar kommer. Vi får inte glömma detta.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.