Dans för mogen ungdom

av Zinaida Lindén

”Gå inte stilla in i natten/ Rasa, rasa mot det döende ljuset” skrev Dylan Thomas i sin mest berömda dikt.

Rasa – det är precis vad den strokedrabbade Dramaten-stjärnan Harald Skoog gör. Och vem kan gestalta raseri bättre än Rolf Lassgård?

När en vänlig själ vill hjälpa Harald in i en taxi efter hans sjukhusvistelse ryter han i bästa Gunvald Larsson-stil: ”Jävla våp som trakasserar andra för att få lite mening i sitt liv!”

Harald har gissat rätt: den vänliga själen vid namn Eva vet inte hur hon ska fylla sin tid. Eva är en nypensionerad sköterska från samma sjukhus. Nästan dagligen hjälper hon sin vuxne son (Charlie Gustafsson) med mat och tvätt, samtidigt som han vill vara i fred med sin nya flickvän. Tillsammans med sin make (Lars Väringer) hade Eva planerat att resa mycket när de skulle gå i pension – tills maken plötsligt lämnade henne för grannfrun (Görel Crona) och flyttade tvärs över gatan i radhusområdet.

Eva är ungdomlig, godhjärtad, lite kaotisk och ganska ängslig av sig. Och vem kan spela en sådan karaktär bättre än Lena Olin?

Tittaren får anstränga sig en smula för att svälja den krystade vändningen: eftersom ingen rehabiliteringsexpert vill ta sig an den odräglige Harald och hjälpa honom med träning i hans Östermalmshem återvänder Eva till jobbet och ber sin forna chef att ge henne uppdraget.

Så börjar en säregen par(nings)dans.

Med sin enorma kroppshydda försöker Lassgård fylla varenda ruta. Ändå är Andra akten tvivelsutan Olins film. Hennes bräckliga Eva må vara förtjust i den ömsom vresige ömsom charmige Harald men hon är också ett järnhårt proffs som kan hålla distans.

Det är inte nog med att Eva tränar Harald fysiskt efter hans stroke. På stjärnans begäran blir hon hans motläsare när han ska lära in en ny roll, Cyrano de Bergerac. Ett beprövat manusknep, att blanda en del klassiska pjäsrepliker in i en modern relation fungerar här tack vare Olins nyanserade skådespeleri.

Söker Eva kärleken? Kanske. Varken hon eller Harald har något att förlora. På sin kvarterskrog i förorten umgås Eva med den högljudda Sofia (Anneli Martini från Solsidan), serbiskan Jelena (Irma Jämhammar som härstammar från Georgien) och en del andra polare med hjärtan av guld. De uppmanar Eva att leva livet fullt ut. Värme och vänskap i all ära, men här kan filmen upplevas som lite tråkig.

Det blir en desto trevligare överraskning när storyn plötsligt får mer kött på benen och börjar utvecklas åt ett oväntat håll. Eller, rättare sagt åt flera håll samtidigt. Äntligen får stjärnduon Lassgård & Olin visa framfötterna på riktigt i denna måbrafilm. När sluttexterna börjar rulla mår man faktiskt bra som tittare: i stället för melodram och sirap blev man serverad en rätt med bitterljuv men ganska autentisk smak.

En mycket svensk film med finsk touch: manusförfattarna heter Anna Heinämaa och Vera Kiiskinen. För regin står Mårten Klingberg, känd från Beck-serien.

 

Andra akten
Drama, romantik. 1 h 54 min.  
Sverige. 2023 
Regi: Mårten Klingberg
Manus: Anna Heinämaa, Vera Kiiskinen
Foto: Jan Jonaeus
Musik: Andreas Tengblad
I rollerna: Lena Olin, Rolf Lassgård, Charlie Gustafsson, Lars Väringer, Görel Crona, Anneli Martini, Irma Jämhammar

Lämna en kommentar