Ingen panik, vi är alla övervakade

av Astrid Stenius

Övervakarna är en föreställning, en stadsvandring och en säkerhetsövning, allt i ett. Åskådaren rör sig ensam omkring i stadsrummet, styrd av en röst i hörlurarna. Raekallio Corp. har skapat ett tankeväckande verk som känns både personligt och aktuellt på samma gång.

Om man berättar för utomstående vad som händer eller sägs under föreställningen bryter man mot användarvillkoren och kan i värsta fall uppfylla brottsrekvisiten för landsförräderi, enligt det finstilta under föreställningsbeskrivningen, så det gäller väl att vakta vad man skriver.

 

Utan att avslöja för mycket kan man säga att föreställningen – som är ett samarbete mellan Raecallio Corp, Viirus och Kansallisteatteri – är en cirka 4 km lång spelstrukturerad och interaktiv stadsvandring där publiken får väganvisningar direkt till den egna mobilen via hörlurar.

Inför föreställningen uppmanas man ladda ner en app och ha mobilen fulladdad för att kunna ta del av föreställningen som kombinerar teater, litteratur, dans, ljuddesign, performans, psykogeografi och konspirationsteorier.

När man anländer till samlingsplatsen som står på ens teaterbiljett får man svara på frågor, ställda av en funktionär i reflexväst. Man får bland annat berätta om man känner sig övervakad och hur man mår psykiskt just nu. Man anar att frågorna fungerar som en inkörsport till teman som tas upp i föreställningen, men än så länge är det inga konstigheter. Allt verkar ganska rätlinjigt och småskaligt, det känns tryggt. Man ser bara en handfull andra som skickas iväg av funktionärerna, och så börjar man sin ensamma vandring, ledsagad av Maria Ahlroths lugna stämma i lurarna.

Undan för undan blir rösterna i lurarna fler, vandrarna blir fler, plötsligt är man inte alls ensam längre, och föreställningen växer, intensiteten i Ahlroths uttryck växer och man möts slutligen av en stor skada människor, en manifestation och ett akut budskap som måste komma ut: Vi är alla tungt övervakade och majoriteten mår dåligt i vårt samhälle. Därför är vårt samhälle sjukt, och det gäller att vara beredd på det värsta. Kort, utan att avslöja för mycket.

 

Harry Salmenniemi, Jaakko Yli-Juonikas och Valtteri Raekallio har skrivit en intelligent text som skickligt väver samman aktuella ämnen såsom ökande psykisk ohälsa med globala politiska och ekonomiska frågor i en helhet med mycket igenkänning och kuslig trovärdighet. För ett kort ögonblick känns alternativa fakta nästan plausibla. Det blir förståeligt att nästan vem som helst kan tappa fotfästet.

Föreställningen har beröringspunkter med ROCKY! Return of the Loser med Martin Bahne, som länge spelades på Viirus, med stort publikintresse. Där följde man med en tydlig huvudpersons stegvisa radikalisering och personlighetsförändring, vilket också kändes fullt trovärdigt och följdriktigt på samma kusliga sätt. Ett starkt tema i Övervakarna är specifikt unga mäns psykiska illamående och isolering, och hotbilder och faror förknippade med det.

 

Foto: Viirus

 

Viirus och Kansallisteatteri: Övervakarna.
Text: Harry Salmenniemi, Jaakko Yli-Juonikas och Valtteri Raekallio. Regi: Valtteri Raekallio. Ljudtekniker: Tuomas Fränti. Inspelning av radiopjäsen: Jukka Hiltunen. Videodesign: Thomas Freundlich. Svensk översättning Nina-Maria Häggblom. Röstskådespelare: Maria Ahlroth, Martin Bahne, Oskar Pöysti och Jessica Raita. Uppträdande: Annamari Keskinen, Natasha Lommi, Sami Saikkonen, Elke Schroeder, Saida Solla och Eero Vesterinen. Premiär 17.8.2023 i stadsmiljön i Helsingfors på svenska som en del av Viirus Guest. Spelar fram till 16.9.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.