Varmt väder, fyrverkeri och festmusik på åländska stoltheten Rockoff

av Artur Djupsjöbacka

Jag befann mig i soliga Mariehamn på lördagen vilket också var sista dagen av Rockoff. Stämningen var på topp. Det är alltid en fröjd att se på när Mariehamn under sommarmånaderna vaknar till liv på ett helt annat sätt och nu kryllade staden av glada människor i alla åldrar som kom för att se de sista tre artisterna som avslutade den åtta dagar långa festivalen.

Först ut var Hanna Ferm som uppträdde med sitt lilla band på två andra. Ferm stod stadigt på scen och spelade en av sina mest kända låtar “Välkommen åter” samt också hennes svenska version av Robyns “Dancing on my own”. Överlag var showen väldigt catchig och den fungerade perfekt som första artist för kvällen.

Under alla pauserna spelade små åländska band allt från Metallica till ”Walk the Moon” för att underhålla gästerna vid den lilla scenen nära barerna och snacksstånden. Efter pausen var det dock dags för Freddy Kalas och stämningen förändrades på hela festivalområdet. Norge är känt för sin festmusik och nu kom Freddy Kalas med festen till Mariehamn. Fastän jag hörde många sånger som jag inte före lördagen visste att var Freddys sånger var hans show fylld av bra stämning och festmusik brukar fungera ganska bra på festivaler. Dessutom är festmusik den genre där det minst stör att man inte kan låtarna. “Pinne for landet” och “Jovial” var såklart höjdpunkterna under Freddy Kalas del av festivalen.

Kvällens absoluta höjdpunkt var ändå den sista artisten som var Anis Don Demina som tog feststämningen som Freddy redan byggt upp till nästa nivå. Med ett potpurri av klassiska festlåtar som Anis Don Demina framförde fick festen nytt ljus medan sommarnatten mörknade. Det som var lite udda var att han hela tiden sade att publiken var “Sveriges bästa publik”, man började lite fundera på ifall geografikunskaperna saknades eller ifall det var något slags halvt politiskt uttalande. I alla fall var det lite humoristiskt.

Festivalen avslutades med Anis Don Deminas “För stora för den här stan” medan fyrverkeriet sköts från baksidan av scenen. Det var ett väldigt häftigt avslut på festivalen med den glada festmiljön och den mörka himlen som fylldes av färger.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.