Broadwaystämning på ÅST:s stora scen

av Lotta Green

”Nu är renässansen här”, sjunger ensemblen då de dansar in på Åbo Svenska Teaters stora scen i öppningsnumret ”Overtyr”. Det är något speciellt som sker på scenen i höstens storsatsning Something Rotten!. Jag anar en spelglädje och ett sömlöst flyt alldeles från början. Broadway känns plötsligt som bara ett stenkast från Åbo torg. Allting rullar på med en välslipad dialog, välkoreograferade musikaliska uppträdanden och soloprestationer som berör.

 

Den komiska musikalen Something Rotten! utspelar sig i det sena 1500-talets England. Bröderna Nick och Nigel Bottom söker efter framgång genom att skriva teaterpjäser men överglänses av megastjärnan William Shakespeare. Desperat över att hitta nästa stora hit ber Nick en spåman, Nostradamus brorson, om hjälp.

Musikalen, som i många avseenden handlar om musikalgenren och hur den kan tänkas ha kommit till, refererar ständigt till andra musikalklassiker och innehåller partier som på ett underhållande sätt driver med själva genren. Something Rotten! hade Broadwaypremiär våren 2015 och ÅST är nu den första teatern i Finland som uppför musikalen på svenska.

 

Det finns flera nya ansikten på scenen och de svenska gästartisterna är ett välkommet inslag. Redan i öppningsnumret fastnar ögonen på Elias Wallin som spelar brodern Nick. Han har ett uttryckssätt som syns i hela kroppen. David Lindell i rollen som Shakespeare leder tankarna till Robbie Williams, då han i läderutstyrsel förkroppsligar narcissistisk excellens och lever ett liv i vilket tron på den egna storheten bländar alla i hans närhet. Victor Molino Sanches som Nostradamus imponerar även med sitt levande kroppsspråk och sin galna uppsyn.

Nigels romans med prästdottern Porsha har alla ingredienser som ett kärleksdrama på en teaterscen bör ha. Det sker vid första ögonkastet, är passionerat och kretsar kring ett gemensamt intresse – poesin. Naturligtvis är romansen också komplicerad. Prästen (Ingemar Raukola) är bestört över att hans dotter umgås med hedningar och förbjuder utan kompromisser kärleksaffären.

Josefin Hebbes sångröst är stark och hög och hennes ansiktsuttryck så inlevelsefulla och snudd på överdrivna som man förväntar sig att en musikalartist i rollen av en förälskad kvinna bör ha. Även Eric Hallengren gör väl ifrån sig i rollen som den stressade brodern Nick, även om jag emellertid kan tycka att hans ansikte är aningen stelt samt att hans framträdande röst i de mer högljudda partierna får en tämligen irriterande nasal klang.

Kostymdesignern Elina Vättö har gjort ett fint arbete i vilket hon inte har sparat på glittret, och detaljerna gör att helheten känns komplett. Kort och gott är Something Rotten! en pjäs för musikal­älskaren – ensemblen­ har lyckats åstadkomma en underhållande föreställning vars delar rullar på som i ett väloljat maskineri.

 

Åbo Svenska Teater:
Something Rotten!
Bok: John O’Farrell, Karey Kirkpatrick. Koncept, musik och låttexter: Wayne Kirkpatrick, Karey Kirkpatrick. Översättning: Calle Norlén. Regi, koreografi och bearbetning av texten: Markku Nenonen. Musikaliskt ansvarig: Martin Segerstråle. På scenen: Sofia Carlsson, Daniela Franzell, Ludvig Fyrgård, Eric Hallengren, Josefine Hebbe, Samuel Karlsson, David Lindell, Victor Molino Sanchez, Ivan Persson, Kira-Emmi Pohtokari, Ingemar Raukola, Jerry Wahlforss och Elias Wallin. Spelas fram till 17.2.2024.

 

Foto: Pette Rissanen

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.