Filosofisk fullträff i bilderboksformat

av Yasmin Nyqvist

Illustratören Jenny Lucander går från klarhet till klarhet. Bland annat erhöll hon 2020 Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris tillsammans med Jens Mattsson för bilderboken Vi är lajon!, och Fakta om pappor från 2021 nominerades till årets vackraste bok. Nu senast har hon tillsammans med Fredrik Sonck blåst liv i vardagsberättandet i de estetiskt njutbara Freja-böckerna. 

 

Vad bestämmer jag? är ett samarbete med den danska författaren Jesper Wung-Sung (vars text översatts till svenska av Hannah Lutz). I den kombineras ett grunnande över stora frågor med vackra och finurliga bildlösningar. 

”Vad bestämmer jag?”, frågar det lilla barnet sin pappa under en promenad i en mysig småstad vid havet. Högt och lågt blandas i ett bekant föräldrascenario, och pappa får som vanligt svara enligt bästa förmåga. Man kan inte bestämma var buss nummer 14 stannar, och inte heller kan man välja om man har fräknar eller inte, eller när solen går upp. Men man kan själv bestämma vad man ska bli när man blir stor, och pappa kan bestämma att det är dags för glass. 

Den jämnt strömmande, i sig inte så märkvärdiga dialogen är en funnen fond för Lucanders härliga bildberättelse. Den börjar och slutar vid ett hav som tillåts ta plats på sidan och vars höga, vita vågkammar man nästan kan höra bruset av. Medan pappan och barnet promenerar vidare zoomar bilden ut och följer dem på avstånd med en teknik som liknar filmens. Uppslagen visar upp en panoramavy av strandstadsliv med folk som köar vid busshållplatsen, köper glass i kiosken, leder cykeln över vägen eller spelar korgboll på skolgården. 

Lucander har redan tidigare visat att hon kan knepet att fylla sidorna med rörelse och handling utan att det blir oroligt – den mjuka färgsättningen och användningen av vattenbaserade färger, i kombination med den roll naturen får ta på bilderna gör att människoaktiviteten aldrig tar över. Även den välvalda papperssorten och pärmmaterialet gör sitt till. På detta sätt lyckas hon skapa en stämning av lugn och kontemplation i de fartfyllda scenerna, förstås helt i linje med textens anda. 

De senaste åren har gett oss en pånyttfödelse av materialitet i bilderboken à la Tove Jansson-klassikern Vad tror du att det hände sen?, där papprets möjligheter har utnyttjats till fullo med hål, avvikande format och omvända bildperspektiv. Lucanders kollega Linda Bondestam går i bräschen för denna utveckling. Det är fint att se att Lucander vågar pröva på att vända allt upp och ner även här, i en historia med allvarlig grundton, för det fungerar som pricken på i:et i en av årets finaste bilderböcker. 

 

Jesper Wung-Sung (text) & Jenny Lucander (bild): Vad bestämmer vi?.
Översättning: Hannah Lutz.
Förlaget, 2023.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.