Solidaritetshuvudstaden Gdansk erbjuder en spännande metallfestival i Juni på historiska kvarter

av Nalle Österman

Ny Tid kommer att vara på plats i Polen för att rapportera om Mystic-festivalen i Polen som arrangeras på det legendariska skeppsvarvet i Gdansk där hela solidaritetsrörelsen startade 1980.

Den polska Mystic-festivalen har anordnats sedan 1999 i Krakov, Katowice, Wrocław, Chorzów och Gdańsk, där den första Mystic-festivalen gick av stapeln 2022 på det anrika skeppsvarvet.
Skeppsvarvet i Gdansk kan tänkas vara ett extra speciellt ställe för alla Ny Tids läsare eftersom det var ju faktiskt där som hela den östeuropeiska solidaritetsrörelsen faktiskt startade, vilket senare ledde till hela järnridåns och kommunistdiktaturernas förfall i Polen och Östeuropa ett decennium senare.
Under drygt 40 år har Polen blivit en medlem i den europeiska unionen och en såpass ledande makt också inom den hårdrockande metallvärlden, att man i Mystic-festivalen kan år 2024 hitta ett evenemang som slår alla dylika festivaler i Finland – såsom Tuska, Hellsinki Metal Fest och Nummirock – med utbud, mångsidighet, priser och festivaldagar.
När man kan kan flyga från Åbo till Gdansk på en och en halv timme för några futtiga tior för att i år se legendariska artister och yngre generationers stornamn såsom Kreator, Body Count, Fear Factory, Sodom, Bruce Dickinson, Machine Head, Lik, Vltimas, Accept, Terrorizer, Bring Me The Horizon, Chelsea Wolfe, Blasphemy och Satyricon för samma priser än finska jippon med mycket stramare utbud så börjar man ju snabbt komma underfund med att detta är tydligen det som beslutsfattarna menade när dom började förebygga ett gemensamt Europa.
Ur en finsk synvinkel är det ju intressant att se hur Insomnium från Joensuu smakar åt polackerna eller hur legendariska amerikanska speed metal -bandet Megadeth grundad av Metallica-pionjären Dave Mustaine fungerar med nya finska gitarristen Teemu Mäntysaari.
Glöm inte heller det polska ölet, som kostar runt en tredjedel av de finska priserna så har du ett evenemang som inte kan förbises längre i Finland heller.
Därför kommer Ny Tid också att vara naturligtvis på plats i Gdansk den 5–8 juni 2024.

Foto: Mystic Festival

Lämna en kommentar