Gemenskap framom vinst

av Aurora Ahlroos-Lilius

Unga vuxna i Helsingfors som är trötta på bristen på kulturutrymmen har bildat ideella kollektiv. Caféet Käpylän kiska samt konstkollektiven Penthouse och Mankka erbjuder konst och gemenskap. 

 

Edvin ”Edu” Snellman, Atte Lehtiniittu och Tuukka Saarni är eldsjälarna bakom kaféet Käpylän kiska i Helsingforsstadsdelen Kottby. De tre vännerna, alla i de tidiga tjugoåren, nyöppnade den så kallade ”kepskiosken” (lippakiska) på våren 2023, efter att den varit stängd sedan coronapandemin. Snellman berättar att behovet av sociala vardagsrum där man också om man har små medel att röra sig med kan träffas kring kultur har ökat efter vårens nedskärningar:

Vi försöker skapa något annat än kommersiell verksamhet. Det viktiga är nya vänner, att folk träffas och att det finns en plats för konstnärer och andra att göra sin grej. De låga priserna möjliggör en gemenskap där även skolelever med sina vecko-pengar eller pensionärer med små pensioner kan umgås. 

Kiosken är ett kafé som också ordnar evenemang, men mest av allt är det en samlingspunkt i hjärtat av Kottby. Vid kiosken kan man känna av samhörigheten. Främlingar frågar om vädret och ger varandra komplimanger. En kille från gymnasiet i närheten hoppar självmant in bakom kassan så att Snellman kan låta sig intervjuas. 

Kiosken har varit en livlig mötesplats sedan 00-talet. Då Helsingfors stad hotade att höja hyran 2015 samlade invånarna ihop pengar och köpte kiosken av staden. För Käpylän kiska började verksamheten rulla på i januari förra året då Snellman lämnade över en flaska äppelvin och ett handskrivet brev till den tidigare ägaren, en punkare som vägrat sälja till privata aktörer. 

 

Kultur som enande kraft

Behovet av en social plattform för unga som är intresserade av konst och kultur drev kollektivet Penthouse att öppna ett galleri för andra sommaren i rad. Galleriet – även det i Kottby, som drivs av Aliina -Kemppainen, Venla Tokola, Iida- -Nikander, Helmi Lötjönen, Eevi Kaila och Hely Vuorimaas, också alla de i tjugoåren, har dragit igång en livlig ruljans med workshopar, performanser och andra kulturrelaterade aktiviteter. Deras mål är att eliminera allt som hindrar människor från att engagera sig i konstnärlig verksamhet. Med galleriet vill man få folk att stiga upp ur hemmasoffan, vara sociala och uppleva nya saker.

Dyra kulturevenemang kan få människor att tvivla på ifall man själv är tillräckligt insatt för att detal i dem, tänker man på Penthouse–kollektivet. De har därför valt att vara icke-vinstdrivande. Med en deltagaravgift på 5 euro för en workshop möjliggör det också att nybörjare kan prova på olika konstformer. 

 

Vill bryta gatekeeping

Hur kom dessa kollektiv utan nätverk, erfarenhet eller större finansiering till? Genom att bara börja göra, säger kollektivet Mankka.I brist på stödnätverk för unga artister och konstnärer i Helsingfors, bestämde sig de unga kulturutövarna i Mankka att bilda just ett sådant. Hittills har de bland annat producerat bandet Kuumaliimas första musikvideo och ansvarat för en av scenerna under Kallio Block Party. Mankkas medlemmar Elsa Piikki, Mari Valtonen, Saara Valtonen och Liisa- Ahtiainen har vuxit upp i Mäntsälä där möjligheterna att utöva konst var ringa.  Nu vill de bevisa att vem som helst kan bli artist eller konstnär, även utan kontakter i eller erfarenhet av branschen. En examen från en konstskola eller sociala nätverk borde inte vara ett krav för att du ska kunna arbeta med kultur och konst. 

En prestigefull utbildning är dock ingen garanti för öppna dörrar till arbetsvärlden, anser Mankka och Penthouse. Det kan vara ensamt också för nyutbildade och ”gatekeeping” kan göra det svårt att veta hur man ska navigera. Olika portvaktsfenomen kan uppstå då kretsar fungerar som ett mikrokosmos i vilket skapandet och konsumerande hålls internt, liksom arbetsmöjligheterna. Då ökar risken att man inte ser någon orsak att öppna verksamheten för andra, anser Mankka. 

Gatekeeping är också en trend. Det kan uppfattas som fascinerande och säljande att vara lite mystisk och få publiken att tro att de inte behöver veta något annat än att man är nästa stora grej, säger Valtonen från kollektivet Mankka.

 

En gemensam resa

Medan regeringen skär i kultursektorn gör dessa unga vuxna det tydligt att de tänker fortsätta med sin verksamhet. Demonstrationen ”Allas Helsingfors” som förra året vände sig mot Helsingfors stads beslut att sälja den kulturellt betydelsefulla skateparken DIY Suvilahti i Södervik till ett privat företag konkretiserade för Mankka, Penthouse och Käpylän kiska behovet av utrymmen där kultur kan få växa fritt bland unga.

Över tusen personer kom till demonstrationen. Det gav en känsla av att det finns styrka i gemenskapen. Konst och kultur håller verkligen människor samman och många vid liv. Under svåra ekonomiska tider ger konsten många en mening i livet, kommenterar Valtonen och Ahtiainen från Mankka som var med och organiserade demonstrationen. 

Det har varit en gemensam resa för kollektiven. Att förena varandras kunnande har varit livsviktigt, eftersom kollektiven börjat från noll och blivit tvungna att lära sig längs vägen. De strävar efter att hålla alla processer transparenta för att inspirera fler att starta liknande verksamheter.

Det har varit skrämmande ibland eftersom jag själv inte hade någon erfarenhet inom kafé- eller företagsbranschen, medger Snellman från Käpylän kiska.

På mer institutionaliserade platser finns det inte lika mycket utrymme att säga ”hej, jag vet inte hur man skriver den här fakturan”, anmärker Iida Nikander från Penthouse–kollektivet. I egenskap av ideella organisationer är Mankka och Penthouse beroende av stipendier och frivilligt arbete för att kunna driva sin verksamhet. I bästa fall räcker pengarna för Käpylän kiska till att betala hyran och matuppköp. Mankkas medlemmar enas i sin tur om att kreativitet är ett behov och en livsnödvändighet, annars skulle de inte göra detta.

 

Kollektivet Penthouse:
HELSINKi group exhibition 1.8.–22.8.
Film festival by Katoava 25.8
Sound residency wrap up 28.8
End of Summer Festival med Käpylän Kiska 31.8–1.9.
(Kottbygränd 3, Helsingfors)

Käpylän kiskas café är öppet onsdag till söndag. Olika evenemang ordnas då caféet är öppet.
(Meurmans park 1, Helsingfors)

Kollektivet Mankka:
Virgo exhibition 24–29.9
Galleria Toinen silmä

 

Foto: Venla Toukola

Lämna en kommentar