Tre frågor till Kristin Helgaker

av Mio Lindman

Kristin Helgaker är ny verksamhetsledare för Hangö Teaterträff.

 

1. Vilken är din egen relation till Hangö Teaterträff?

– I början av 2000-talet jobbade jag på Café Kafka på Svenska Teatern. Med jämna mellanrum satt en grupp på 15–20 personer från Hangö Teaterträff och hade sina möten där. De diskuterade livligt och ingående. När jag studerade kulturproducentskap på yrkeshögskolan Sydväst hade jag Erik ”Miki” Pöysti som lärare. Han var en av eldsjälarna bakom Hangö Teater-träff och han engagerade många av mina klasskamrater som volontärer. I det sammanhanget lärde jag mig mycket om festivalen, även om jag själv inte jobbade där. Jag besökte festivalen första gången år 2009, då med föreställningen Anatomia Lear, som jag var producent för och som visades under festivalen. Mitt intryck är att det är en hektisk, men vänlig, festival som skapas av många människor tillsammans. Jag har ofta hört frasen ”Det fixar sig i Hangö”. Enligt min erfarenhet stämmer det. Jag har dock inte besökt festivalen sedan den omorganiserats år 2017.

 

2. Vilken roll spelar Hangö Teaterträff på det finlandssvenska teaterfältet?

– Två viktiga ord som säger något om festivalen används i samband med Antonia-priset: mod och mångfald. Festivalen är en viktig plattform för det fria teaterkonstfältet som där, tillsammans med publiken, kan samlas kring konstens egenvärde. Det är också ett evenemang som för samman publik och scenkonstarbetare från Finland men också från utlandet. Genom detta sammanhang får publik och scenkonstarbetare näring av varandra. Detta är viktigt just nu när scenkonstarbetare får allt svårare att utföra sina yrken. Jag antar att även många i publiken rent ekonomiskt har svårt att få livet att gå ihop. Det är en festival som behövs för att man här kan delta i konsten och tillsammans skapa kollektiva minnen. När man i framtiden lyfter blicken och ser tillbaka är det just detta som blir en del av vårt kulturarv. 

 

3. Vilken är din uppgift som verksamhetsledare för teaterfestivalen?

Att genomföra festivalen är ett teamarbete. Inom detta är verksamhetsledarens primära uppgift att skapa de bästa förutsättningarna hen kan för att de som arbetar med festivalen ska kunna utföra sitt jobb och trivas med det. 

 

Foto: Janne Wass

Lämna en kommentar