Amazon kritiseras för snedvridna klimatrapporter

av Linnéa Fehrm

Maren Costa arbetade i många år på Amazon och hade täta kontakter med Jeff Bezos men ägnar nu sin tid åt klimataktivism. 

 

Vad är det verkliga priset för vår masskonsumtion och snabba paketleveranser? En före detta medarbetare på e-handelsföretaget Amazon, som årligen skickar omkring sex miljarder paket över jorden, är säker på sin sak. 

– Amazons hela affärsmodell bygger på att förstöra vår planet. Fast de försöker dölja det för sina konsumenter, säger designern och klimataktivisten Maren Costa.

När Costa började arbeta på Amazon 2002 var det en online-bokhandel där kontorspersonalen hjälpte lagerarbetarna att packa försändelser innan jul. När hon slutade 2021 hade Amazon över en och en halv miljon anställda och grundaren Jeff Bezos var världens näst rikaste person. 

 

Friktion är bra

Costa var en av företagets mest framstående huvuddesigners. Hon arbetade sida vid sida med Jeff Bezos och ansvarade för internationella lanseringar. Hon kammade hem åtminstone 14 patent (”Jag vet inte exakt hur många. Det är inget att skryta om.”). Hon utformade Amazons hemsida samt den kassafria matbutikskedjan Amazon Go. 

Hon tjänade pengar, massor av pengar. 

  Men jag trodde att jag gjorde bra saker. Att kunna handla mat klockan elva på kvällen var fantastiskt för en hårt arbetande förälder som mig. Allt som behövs är ett klick på hemsidan. Eller så kan man besöka en Amazon Go-butik och slippa kassor och köer. Jag såg det som min stora bedrift, att ha gjort Amazon mer tillgängligt och befriat kunderna från all väntan. 

Hon fortsätter: 

– Nu inser jag att det var ett misstag. Det är just väntan vi behöver. Vi behöver friktion och avstånd mellan oss själva och det vi köper, vi måste göra det svårare att handla. 

Vändpunkten kom under ett afterwork med några tjejkompisar från Costas forna liv (hon hade studerat ekofeminism på universitetet och var aktivist som ung). En av hennes vänner började pressa Costa om Amazons miljöpåverkan och villkor för lagerarbetare. ”Hur kan du fortsätta jobba där när du vet om allt detta?”, frågade vännen. Costa kände hur hon blev gråtfärdig medan hon letade efter svaren.

Näthandel inte i sig klimatsmart

Vi träffas hemma hos Maren Costa i Amazons hemstad Seattle. Hon tar med mig till sin systers hus på andra sidan vägen. Costa har lovat att ta in posten under systerns semester. Utanför dörren står två kartonger staplade ovanpå varandra.

Hon himlar med ögonen.

  Hoppas de inte är från Amazon. Jag försöker ju få folk att sluta handla där men… I fucking miss it. Ett enda klick och så kommer varan, det är så himla skönt. 

Efter några år började den snabba expansionen av Amazon, mängden leveranser och förpackningsmaterial, att skava hos Costa. Hon bestämde sig för att kolla upp företagets plan mot utsläpp och klimatpåverkan. Då insåg hon att det ”inte fanns någon sådan att tala om”.

Först trodde hon att det här med miljö och klimat helt enkelt var en blind spot hos företagets chefer. Hon gjorde det hon brukade göra: mailade Jeff Bezos. Under sin karriär hade hon tagit många diskussioner med honom, varav hon vunnit de flesta – enligt henne själv. 

  Jag tänkte att jag bara skulle behöva förklara och att han skulle lyssna. Saken var den att han hade slutat lyssna på folk omkring sig. Han hade förändrats, jag tror det hände någon gång kring 2016.

Hon började skriva till andra företagsledare men säger att ingen av dem verkade intresserad av att tala om miljöeffekter. De hävdade att näthandel är bra för klimatet eftersom kunderna inte behöver köra var för sig till en butik. Costa menar att det förvisso var sant när Amazon kontrollerade alla leveranser. 

  Då kunde man koordinera lastbilarna så att alla paket kördes samtidigt till ett och samma område. Nu är det så olika många fraktföretag att Amazon-bilar kan köra på samma gata fem gånger om dagen. Dessutom, ta de produkter Amazon fokuserar på, som snabbmode. Snabbmode är det sämsta när det gäller klimatpåverkan. Och så allt förpackningsmaterial…

 

Engagemang väckte gehör 

Vändpunkten kom under ett afterwork med några tjejkompisar från Costas forna liv (hon hade studerat ekofeminism på universitetet och var aktivist som ung). En av hennes vänner började pressa Costa om Amazons miljöpåverkan och villkor för lagerarbetare. ”Hur kan du fortsätta jobba där när du vet om allt detta?”, frågade vännen. Costa kände hur hon blev gråtfärdig medan hon letade efter svaren.

  Den kvällen bestämde jag mig för att okay, that’s it. Antingen säger jag upp mig eller så agerar jag. 

Costa och kollegan Emily Cunningham började organisera en medarbetargrupp som senaste skulle bli känd under namnet Amazon Employees for Climate Justice (AECJ). I december 2018 lämnade de in ett aktieägarförslag som krävde att Amazon skulle ta fram en plan för att minska sitt beroende av fossila bränslen. De skrev ett öppet brev som kritiserade företagets bristande klimatmedvetenhet, och snart hade det samlat över 8 700 underskrifter från Amazon-anställda. Costa berättar stolt om hur de organiserade klimatdemonstrationer med tusentals medarbetare under 2019, där hon själv höll tal på kommunhusets trappa.

 

Rapport får kritik

Engagemanget ledde till att både Maren Costa och Emily Cunningham fick sparken i april 2020. Maren Costa minns att hon hemma satt i soffan när det hände, och hennes son i en fåtölj mitt emot. 

– Han hörde samtalet och sa: ”Mamma, blev du just sparkad på grund av den där klimatgrejen?” ”Ja”, sa jag. Sedan frågade han om jag ångrade mig. ”Nej, för jag gör det här för din skull”, sa jag. 

Senare skulle den amerikanska arbetsdomstolen komma fram till att uppsägningen var olaglig. Fallet fick sådan uppmärksamhet att nio senatorer skrev under ett brev till Jeff Bezos med krav på Maren Costas återanställning.

– Folk ringde mig och sade: ”Jag är så ledsen för vad som hänt!” och jag svara: ”Jag är jätteglad!”. Jag trodde aldrig att vårt initiativ skulle få ett sådant genomslag. 

Jeff Bezos besvarade aktieägarförslaget genom att bland annat utlova 10 miljarder dollar av sin egen förmögenhet för att bekämpa klimatförändringarna. I september 2019 lanserade Amazon ett historiskt klimatåtagande. ”The Climate Pledge” innehöll löften om att all verksamhet skulle drivas med förnybar energi efter år 2030, och vara helt koldioxidneutral till år 2040. 

Amazon stoltserar med att ha hållit sina löften. Enligt 2024 års hållbarhetsrapport har företaget, hela sju år före deadline, uppnått målet att driva all sin verksamhet med förnybar energi.

Amazons egna klimataktivister kallar rapporten för missvisande. I samband med att den släpptes publicerade AECJ en egen rapport: ”Burns Trust – The Amazon Unsustainability- Report”. I denna hävdas att mängden förnybar energi i företagets verksamhet i själva verket ligger på 22 procent. I sina beräkningar har Amazon inte inkluderat utsläpp från tredjepartsleverantörer, vilka står för mer än hälften av försäljningen, menar rapportens författare.

 

Drill baby drill-politiken

Vad kommer att hända med Amazons utsläpp under Donald Trumps mandatperiod? Trump har inte gjort sig känd för att vara intresserad av klimatåtgärder och på senare tid har han till synes förbättrat sina relationer med Jeff Bezos. Amazon donerade en miljon dollar till Trumps invigningsfond. 

Bezos uttryckte också sin optimism inför Trumps andra mandatperiod under en intervju vid The New York Times’ DealBook Summit i New York tidigare i december. De två sågs äta tillsammans kort efter valet och Trump har sagt att Bezos ska besöka honom i hans Florida-residens. 

Maren Costa är inte förvånad. 

– Alla teknikföretag stödjer Donald Trumps ”drill baby drill”-politik för att de behöver olja. De måste ha olja för att kunna bygga sina AI-center och de vill bygga snabbt.

Under Trumps installationsceremoni satt Jeff Bezos på första raden tillsammans med bland andra Mark Zuckerberg och Elon Musk.

Alla teknikföretag stödjer Donald Trumps ”drill baby drill”-politik för att de behöver olja. De måste ha olja för att kunna bygga sina AI-center och de vill bygga snabbt.

Hopp om förändring

Maren Costa ägnar idag all tid åt sitt klimatengagemang, bland annat genom föreläsningar och konsultarbete till förmån för start-up-företag. En dokumentär som delvis handlar om hennes arbete har nyligen haft premiär på Netflix: Buy Now: The Shopping Conspiracy. I trailern ackompanjerar Costas röst bilder av en dystopisk framtid, där vackra landskap har ersatts av sopberg. 

I själva verket är hon hoppfull om framtiden. 

– Det finns fantastiska människor i teknikbranschen, det är bara det att man jobbar så hårt att man inte hinner reflektera. Jag är säker på att människor förr eller senare kommer att ifrågasätta vår konsumtionskultur. Den unga generationen är mycket mer välinformerad.

 

Foto: David Ryder

Lämna en kommentar